Fico a Sobotka

Fico a Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Ficova prohra je varováním i pro Sobotku a ČSSD. Uvidíme brzy

Drtivá porážka slovenského premiéra Roberta Fica v sobotních prezidentských volbách od málo známého a poměrně nevýrazného milionáře Andreje Kisku, by měla být i varováním pro českou sociální demokracii. Důvodů je hned několik.

Všude po Evropě se ukazuje, že levicové recepty na řešení ekonomických problémů v posledních letech nefungují, nebo fungují jen nedostatečně. Například Fico tvrdí, že on situaci zvládá, ale samotní Slováci jsou pořád velmi nespokojení s vysokou nezaměstnaností, stagnujícími platy a důchody, neustále vzrůstajícími rozdíly mezi bohatými a chudými i nerovnoměrně se rozvíjejícími regiony. O víkendu mu vyslali jasný a tvrdý vzkaz. Ten samý problém pociťuje i naše vláda a její socialistický premiér.

Jenom se sliby si Sobotka nevystačí a možností (pokud nechce zvyšovat daně), jak získat do rozpočtu desítky miliard, aby byly naplněny předvolební sliby, moc není. Navíc situaci pro ČSSD komplikují koaliční strany (to Fico si rozhodoval a rozhoduje sám). Jedna je vyloženě populistická (Babišovo ANO), druhá se tváří zarputile (KDU-ČSL), ale řešení problémů neleží na ní. Za této situace bude sociální demokracie vždy vystavena tlaku ze všech stran a navíc pociťuje silné vnitřní pnutí. Může tak nastoupit cestu, která právě začíná pro Ficův Směr a už dávno postihla ODS.

Klasické velké strany mají prakticky všude v Evropě (výjimkou je CDU Angely Merkelové, která je pro voliče daleko více charismatická, než média s oblibou léta tvrdí) problémy, musí čelit novým stranám a hnutím, který někdy doprovází sílící populismus a rostoucí extrémismus. S něčím podobným se bude potýkat i Bohuslav Sobotka a ČSSD v několika volbách již tento rok.

Pozice české sociální demokracie sice vypadá stabilizovaná, ale to si myslel i Robert Fico, než Kiska udeřil z čistého nebe.