Fico

Fico Zdroj: Václav Teichmann

VOJTĚCH VARYŠ: Konec Roberta Fica

Premiér Robert Fico prohrál slovenské prezidentské volby, a to velmi výrazně. V druhém kole dostal jen 40 procent hlasů. Hlasování sám vyhlásil za „referendum o Směru“ a do konce jeho kariéry v pozici nejmocnějšího muže Slovenska už zbývají jen dny. Pokud neodstoupí sám, sundají ho vlastní kolegové právě ze Směru.

Říká se tomu náběh na vidle. Směr neměl koho do prezidentské volby postavit a sám Fico už se každodenní politikou cítil unavený. Ostatně, nemohl toho už mnoho dokázat, když posledně získal v parlamentních volbách absolutní většinu. Tak si naplánoval předčasný politický důchod v prezidentské funkci a do voleb šel jako favorit.

Jenomže podcenil, jak moc už Slováky štve. V politice je přes dvacet let a premiérem je už podruhé, začíná se blížit svému někdejšímu soupeři i vzoru Vladimíru Mečiarovi.

Momentálně mu nezbývá mnoho jiných možností, než podat demisi. Pokud udrží ve svých rukou stranu, mohl by si – riskantně – říct o potvrzení mandátu v předčasných parlamentních volbách a vzhledem k totálně rozložené opozici je třeba i vyhrát – a vše pojede po starých kolejích.

Možná ale, že mu nic takového nebude umožněno a straničtí vlčáci, kteří se již těšili na jeho premiérský post, jako třeba ministr vnitra Robert Kaliňák, ho raději vystřídají hned – s vidinou, že se ještě udrží u moci dva roky, které zbývají do řádných voleb. Zvolení Andreje Kisky je mimořádným experimentem, který umožnil právě a jen Robert Fico svojí arogantní a populistickou politikou.

Uvidíme, co to Slovensku přinese.