KHL

KHL Zdroj: ČTK

STANISLAV DRAHNÝ: Varování z Bratislavy. Aneb rizika česko-slovenské hokejové ligy

Čtvrtfinálová utkání ruské hokejové KHL mezi českým týmem Lev Praha a ukrajinským Donbass Doněck se kvůli událostem na Ukrajině odehrávají v Bratislavě. Doněck, který nemůže hrát v domácí Družba aréně si vybral slovenské hlavní město jako náhradní „domov“. To pražskému týmu konvenovalo natolik, že se rozhodl jeden z domácích zápasů do hlavního slovenského města také přemístit. Jenže už při prvním utkání v neděli Lev přivítala nenávistná atmosféra.

České hokejisty chování slovenských diváků evidentně zaskočilo. Naivně očekávali, že jim budou proti Doněcku fandit. Místo toho se na ně snesla od části fanoušků vlna sprostých urážek. Situaci ještě vyostřil kapitán Lva Jiří Novotný, který poté, co český tým vstřelil v prodloužení vítězný gól, ukázal skupině fanoušků, kteří ho nejvíce uráželi, vztyčený prostředníček.

Mezi fanoušky hokeje vyvolal nedělní zápas řadu emocí a diskusí. V internetových reakcích pak řada Slováků vyjádřila podiv, že to vůbec „úhlavní rivaly z Prahy“ překvapilo. Objevila se hesla spojená s vyháněním Čechů v době Slovenského státu, například „Čecha do mecha, mech do Dunaja“. Pro ty, kteří už slovenštině tolik nerozumí: Mech není mech, ale pytel (měch). Odpovědí z české strany byly zase nejrůznější úvahy o „nevděčných Čobolech“. Ani jedno nelze nazvat „normálním“ sportovním hecováním.

Autor tohoto článku si nemyslí, že hokejové utkání může změnit vztah mezi národy, ale také je již dostatečně starý, aby si pamatoval vybičovanou atmosféru česko – slovenských utkání ve federální fotbalové či hokejové lize. Výlet na Slovensko podpořit svůj tým, znamenal pro českého fanouška téměř jistotu, že dojde úrazu. Slovenští přátelé mě přesvědčovali, že to platí i obráceně. Že se fanoušci nevraceli z obdobných zájezdů plní lásky a úcty k sousedům je nasnadě.

Vztahy mezi Čechy a Slováky jsou momentálně asi nejlepší v historii, minimálně od doby rakousko-uherské monarchie. Buďme rádi, že je tomu tak a važme si toho. Dění na hokeji však ukázalo, že staré křivdy a nenávisti nejsou pohřbeny zdaleka tak hluboko, jak to vypadá. Bratislavský zápas Lva naznačil, jak lehce by se mohla tato situace změnit. Zároveň ho lze brát i jako varování před zavedením společné československé hokejové nebo fotbalové soutěže.