Baník - Sparta

Baník - Sparta Zdroj: Profimedia.cz

Po zápase Baník–Sparta: pitomci a zvěř na stadióny nepatří. Raději ať se fotbal nehraje

Je to obehraná písnička. Někteří idioti převléknutí za fanoušky se někde poperou, dělají bordel, demolují stadión a ohrožují ostatní diváky i další občany. Pořadatelé, policie, politici a funkcionáři pak řeknou, že se s tím něco musí dělat. Ale nedělá. Pokud tomu tak je, ať se podobné zápasy hrají buď bez diváků, nebo ať se nehrají vůbec.

Zde jsou otázky, na které neznáme odpovědi, přestože je nutně znát potřebujeme.

To je skutečně tak složité na dobu zápasu izolovat chuligány, kteří opakovaně někde řádí, mimo stadión? To máme tak chabé zákony, předpisy, úřady i instituce, že to nejde? Nebo jen někdo nechce?

Jak je možné, že pitomci z GSK Katowice (fandí i ostravskému Baníku), kteří útočili v sobotu na policisty i přímo na stadiónu, se vůbec k nám dostanou? Hranice je sice propustně schengenská, ale lze udělat opatření, aby se v některých případech více „ucpala“. Jak to, že policie monitoruje (zcela správně) příznivce Sparty celý den, ale gangy z Polska se volně promenují přes hranice, po Ostravě i po stadiónu?

Za klid na stadiónu zcela zodpovídá pořadatelská služba a klub, který utkání pořádá. Pokud ji některý klub není schopen zabezpečit, měl by hrát u rizikových zápasů bez diváků. Trvale. Ostravský Baník vydal prohlášení, že na jeho Bazalech „několik desítek kriminálních živlů“ terorizovalo slušné diváky a že se jednalo o „sociopaty“. Pravda to je, ale koho to, proboha, zajímá? Pořadatel je od toho, aby kriminální živly nepouštěl do hlediště, zejména pokud se zjevně jedná o recidivu.

 

Policie sice proti výtržníkům zasáhla, ale nahnala je mezi diváky, kde byli i rodiče s dětmi. Představa, že někdo mohl být napaden i zde, je děsivá a absolutně nepřijatelná. Čeká se snad, až bude zraněn či zemře divák, jenž chuligány upozorní na nepřístojné jednání, nebo se jim dokonce postaví? Jak na podobné výtky sociopaté reagují? Napadají kohokoli. 

Někteří hráči si ale atmosféru zápasu pochvalovali. Ano, atmosféra byla bouřlivá, což k fotbalu patří. Ostravský Foltýn ale v klidu řekne, že podobné excesy „k fotbalu patří“. Co k fotbalu patří? Napadání lidí? Bitky? Ohrožování slušných diváků debilními chuligány? To myslí někdo vážně? Hráči mají být první, kdo se proti gangsterskému chování postaví.

Kolega Ondřej Škvor v deníku Sport napsal, že rozhodčí měl po výtržnostech o přestávce zápas Baník–Sparta ukončit. Ano, to by byl správný způsob, který by sice dost bolel (klub, hráče, diváky, fotbalovou asociaci, televizi), ale bylo by daleko jasnější, že zločin se netoleruje.

Bohužel chuligáni opět zjistili, že jim jejich nesmyslné chování projde. Takže: kde se něco podobného odehraje příště?