Duchcov

Duchcov Zdroj: Blesk - Jana Ulrichová

STANISLAV DRAHNÝ: Za útok v Duchcově dostali pachatelé velmi nízké tresty

Krajský soud v Ústí nad Labem potrestal pět lidí za loňský brutální útok na manželský pár v Duchcově tresty od roční podmínky do tří let vězení. Asi ještě na ten případ pamatujete, stal se před necelým rokem a vyvolal v severočeském městě protiromské nálady.

Vše začalo v noci na 18. května před restaurací v duchcovské Nádražní ulici, kde nejmladší z obžalovaných společně s dalším mladíkem chtěli ukrást kolo. Majitele, který protestoval, pak zbili, zlomili mu ruku, nos a způsobili mu pohmožděniny na celém těle. To by se ještě dalo považovat za „obyčejné“ loupežné přepadení.

Jenže o dvě hodiny později, bez zjevné příčiny vyvolal v nedaleké ulici Bratří Čapků stejný mladistvý další konflikt, tentokrát s manželským párem. Na muže zaútočil dvoumetrovým klackem. K útoku se přidali další jeho přátelé. Napadli i manželku zbitého muže, tu brutálně tloukli a kopali, útočící ženy jí chtěly bít hlavou o zem. Napadená si nese následky útoku dodnes.

Obžaloba nebyla podaná na rasově motivovaný čin, žalobkyně vyslovila přesvědčení, že světlá barva pleti obětí nebyla důvodem útoku. Právní zástupkyně poškozených manželů Klára Kalibová ale už dříve podle ČTK řekla, že o rasismus šlo. Za hlavního viníka označil soud mladistvého, kterému bylo v době útoků 16 let.. Za těžké ublížení na zdraví, výtržnictví a pokus o krádež má strávit ve vězení dva roky Nejpřísnější trest, tři roky vězení, dostala jedna z útočnic, i za to, že už byla jednou za výtržnictví odsouzena. Zbylí tři útočníci vyvázli s podmínkou.

Připadají vám tresty dostatečné? Autorovi tohoto textu nikoliv. Podle jeho mínění totiž útočníci porušili jedno z úplně nejzákladnějších pravidel společenského soužití, fakticky zaútočili na samu podstatu státní moci. Co totiž od státu očekáváme jako úplně zásadní? (A proč si také stát pomocí daní platíme?) Přinejmenším to, že zajistí, že se budeme moci bez obav o svůj život či zdraví pohybovat po ulicích. Když pomineme městského strážníka, který se bál do rvačky zasáhnout (K tomu asi není co dodat!), tak soud rozdal tresty, které rozhodně nepůsobí jako odstrašující.

Proč by tresty měly být v tomto případě odstrašující? Protože prostě neočekáváme, že nás v civilizované zemi na ulici někdo bezdůvodně brutálně zmrzačí a bude nám mlátit hlavou o obrubník. Podobně, jako když spíme s rodinou, neočekáváme, že nám do bytu někdo vhodí zápalnou láhev a popálí naše dítě.

V tomto ohledu není třeba zdůrazňovat rasové pohnutky útočníků v Duchcově (nebo i ve Vítkově). Došlo zde přece k chování, které ohrozilo život a zdraví občanů českého státu. Útočníci, jiní občané tohoto státu, porušili ty úplně nejzákladnější principy na kterých lidská společnost funguje. Soud a celý represivní aparát by se měl postarat, aby se něco takového už pokud možno neopakovalo. Soud s „vítkovskými žháři“ se o to postaral měrou vrchovitou, u soudu s duchcovskými násilníky to tak nevypadá.