Dorian Nakamoto

Dorian Nakamoto Zdroj: ČTK

Nejpodstatnější věc na údajném objevení pana Bitcoina je…

Legendární časopis Newsweek se předminulý týden po roční pauze vrátil do papírové podoby velkolepě. Oznámil, že objevil zakladatele digitální měny bitcoin. Dorian Nakamoto to však popírá. „Bitcom“ prý nezná a na novináře volá policii.

Všechno to do sebe zapadá. Dorian Nakamoto, kterého v Los Angeles objevila reportérka Newsweeku Leah McGrath Goodmanová, je vzdělaný programátor a narodil se v Japonsku pod jménem Satoši Nakamoto. Jméno si změnil až později, už ve Spojených státech.

Satoši Nakamoto je přitom jméno dosud považované za pseudonym, pod nímž od začátku vystupuje tvůrce (či skupina tvůrců) kryptoměny bitcoin.

Zatímco Nakamoto je z náporu pozornosti, které se mu od novinářů dostává, zoufalý a jakékoliv spojení s bitcoinem (občas ho v hovoru nazval bitcomem) rezolutně odmítá, reportérka Goodmanová tvrdí, že se původně ke stvoření bitcoinu přiznal, když řekl něco v tom smyslu, že bitcoin předal dalším a už se v něm neangažuje.

Ať už to řekl, nebo, jak sám tvrdí, došlo k nedorozumění, nenápadně to poukazuje na nejdůležitější aspekt téhle digitální měny.

Nejpodstatnější věc na údajném objevení pana Bitcoina totiž je, že to vůbec podstatné není. Vedle nevýhod (útoky hackerů, často nedostatečná ochrana atd.) má bitcoin totiž i velké výhody. Jednou z nich je decentralizace celého systému. S bitcoinem jako měnou nemůže manipulovat žádný centrální bankéř, funguje decentralizovaně a není možné ho zfalšovat (systém falešné bitcoiny vyřadí). Je úplně jedno, kdo bitcoin stvořil, nikdo ho neřídí.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru