Cigarety s nádory

Cigarety s nádory Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nový hit puberťáků: Sbírka nádorů

Evropská unie prokázala svou prohlubující se demenci a prevenci tabakismu hodlá praktikovat odstrašováním. Od roku 2016 pokryje obrázek následku kouření - třeba nádor - šedesát pět procent krabičky.

Jako když se cokoliv přehání, i zde jistě dobře míněný úmysl euroúředníků trochu naráží na realitu a na fungování lidské psychiky. Existuje jistě chvályhodná snaha omezit kouření a zabránit vzniku tabakismu u dětí (u těch starších kuřáků už to většinou moc nejde). Když však vsadíme všechno na odstrašení, dosáhneme paradoxního efektu.

Náš dobře míněný teror se změní ve faktor, který jev, proti němuž bojujeme, naopak posílí. Prevence braní drog včetně tabáku by měla primárně směrovat na náctileté. Tehdy se vytvářejí zásadní drogové návyky, a právě v tomto věku většina uživatelů sklouzne do závislosti na tabáku. Proto by bylo v rámci prevence záhodno udělat cigarety co nejnudnější - na bílé krabičce by bylo černě vytištěno Cigarety a drobným písmem složení a rizika. Něco neuvěřitelně nudného, něco, co vypadá spíš jako lék.

Unie však zvolila opačnou cestu a chce prezentovat cigarety emotivně. A tak vytváří předpis, který u pubertální mládeže - okázale cynické a životem pohrdající - vytvoří z cigaret lákadlo. „Co dneska kouříš? Infarkt, nebo rakovinu?“ Zvlášť nechutné obrázky se stanou předmětem sběratelství, mladí budou soutěžit, kdo jich má více, polepovat si s nimi aktovky a penály a všeobecně si děsivé obrázky oblíbí. Takže dobrý záměr Unie - odvrátit pozornost mladých od cigaret a chránit je před kouřením - dopadne tak, že svou kampaní naopak Unie přivede cigarety do centra zájmu puberťáků.