Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: Archív

Tchaj-wan se tvrdě ohradil proti ministru Mládkovi: Pod Čínu nechceme!

Jan Mládek (ČSSD), nový ministr průmyslu a obchodu, byl vždy prostořeký a někdy hovoří rychleji, než myslí. Stihl už způsobit i první diplomatický skandál vlády. Podle Mládka bude totiž Tchaj-wan připojen k Číně. Proti tomu se na ostrově ostře ohradili.

Mládek v nedávném rozhovoru uvedl, že si myslí, že Tchaj-wan bude připojen k Číně, stejně jako byl pod Peking připojen Hongkong a Macao. „Myslím si, že v budoucnu bude součástí Číny i Tchaj-wan… Doufám, že vláda přijme brzy materiál, který vyjádří stanovisko Česka vůči Čínské lidové republice z hlediska obchodních vztahů a součástí bude i deklarace, že česká vláda nezpochybňuje teritoriální integritu Číny.“ Jinými slovy, Mládek chce, aby česká vláda prohlásila, že Tchaj-wan spadá pod Čínu, což by ale byla zásadní změna v naší diplomacii. Ta již dávno uznává „jednu Čínu“, ale problém Tchaj-wanu je specifický a nemůže se řešit podobnými prohlášeními. Navíc právě tento ostrov je u nás jedním z velkých investoru.

Proti Mládkovým slovům se už tchajwanská vláda ostře ohradila. „Panu ministrovi bych rád připomněl, že drtivá většina z obyvatel připojení k Číně odmítá,“ uvedl zástupce Tchaj-wanu v České republice Earl Fang.

Dvě Číny

Otázka Číny a Tchaj-wanu je komplikovaná. Existují dvě čínské republiky. Komunistická Čínská lidová republika na pevnině a Čínská republika na Tchaj-wanu.

Na ostrově Tchaj-wan byla v roce 1949 vyhlášena vláda Čínské republiky po té, co se po druhé světové válce moci v pevninské Číně zmocnila komunistická strana vedená Mao Ce-tungem a představitelé čínské předrevoluční vlády vedené generálem Čankajškem se před ní uchýlili na Tchaj-wan.

Jak uvádí české ministerstvo zahraničních věcí, bývalé Československo navázalo diplomatické styky s Čínskou republikou v prosinci 1930. Po vyhlášení komunistické Čínské lidové republiky (1. října 1949) naše vláda uznala dne 4. října 1949 komunistickou republiku a současně zrušila diplomatické styky s vládou Národní strany (Kuomintang) zastupující Čínskou republiku. Současná česká vláda udržuje diplomatické styky s Pekingem, ale s Tchaj-wanem jsme vždy měli velmi dobré vztahy.

Tchaj-wan má 23 milionů obyvatel a ve 20. století, kdy pevninská Čína trpěla pod vládou komunistů, se stal prosperující svobodnou ekonomikou. Daně jsou tam jedny z nejnižších na světě. DPH má standardní sazbu pět procent a vyšší sazba 15 procent se vztahuje jen na noční kluby. Tchaj-wan má 17. nejvyšší životní úroveň na světě. Z toho by se měl ministr Mládek poučit a nešířit nesmyslná vyjádření.