Edward Snowden

Edward Snowden Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Práskač Snowden navržen na Nobelovu cenu míru

Dva poslanci norského parlamentu ve středu oznámili, že navrhli společně na udělení Nobelovy ceny za mír za rok 2014 Edwarda Snowdena, bývalého externího spolupracovníka americké Národní bezpečnostní agentury. Ten odhalil, že USA ilegálně sledovaly komunikaci zahraničních politiků i miliónů obyčejných lidí.

„Snowden přispěl k odhalení extrémní úrovně sledování ze strany národů proti jiným národům a občanům. Veřejná diskuse a politické změny po jeho odhaleních přispěly ke stabilnějšímu a mírovějšímu světovému pořádku,“ tvrdí socialističtí poslanci Baard Vegard Solhjell, bývalý ministr školství a životního prostředí, a Snorre Valen.

Nominace na prestižní ocenění neznamená nic jiného, než že Snowdenovo jméno bude spolu s jinými kandidáty zvažovat Nobelův výbor jmenovaný norským parlamentem. Pětičlenný výbor jména nominovaných nezveřejňuje, ale někdy je oznámí navrhovatelé – jednotlivci nebo instituce.

Je celkem jedno, co si myslí dva norští poslanci, vzhledem k tomu, že Nobelovu cenu míru už dostal Jásir Arafat, může jít dostal kdokoliv další, třeba Raul Castro. Není úplně jasné, čím vlastně pan Snowden světovému míru prospěl. Nezdá se, že by světového míru za poslední rok nějak přibylo. Snowden zato kompromitoval svou zemi a ohrozil její zájmy. Jinak jsme se toho celkem moc nedozvěděli, jen třeba to, že si američtí diplomaté myslí zhruba to, co každý normální člověk a píší o tom domů.

Tajné služby sledují druhé země, to je přece dávno zřejmé. Žijeme v digitální době, proto je jasné, že rozsah tohoto sledování bude obrovský. V každém případě je podezřelé, že pan Snowden získal tak rychle náklonnost Ruska. Můžeme poněkud pochybovat o jeho čestných úmyslech. Mohli bychom pochopitelně najít i jiná vysvětlení, například jeho křehkou psychickou konstituci. Rozhodně by udělení Nobelovy ceny tomuto pánovi mělo jednu velkou přednost, pak už by Nobelovu cenu míru mohl dostat skutečně úplně každý. Nakonec možná dospějeme k tomu, že ji dostane i severokorejský diktátor Kim Čong-un, protože pořád ještě nevyhlásil válku Jižní Koreji. Nebo íránský režim, že ještě neukutil tu svou atomovou bombu, co tvrdí, že ji nechce, což je nesmysl, protože zatím tu bombu chtěl každý, kdo byl schopen ji vyrobit.

Tak kdyby to panu Snowdenovi nevyšlo, mohl by si třeba aspoň zahrát v nějakém filmu s Gérardem Depardieu, co je taky v Rusku hostem a Vladimir Putin by to mohl nezištně sponzorovat.