Vladimír Franz

Vladimír Franz Zdroj: Nguyen Phuong Thao

VILIAM BUCHERT: Průlom v politice: Živé výtvarné dílo (Vladimír Franz) se stane náměstkem ministra

Andrej Babiš má někdy skutečně neortodoxní nápady. Když po volbách zjistil, že kromě vlastních poslanců vlastně nemá ve svém hnutí žádné lidi, které by mohl nominovat do vysokých státních funkcí, začal oslovovat osobnosti mimo své struktury a někteří mu už řekli ANO.

Náměstkem ministra kultury se tak má stát prezidentský kandidát z minulého roku, profesor Vladimír Franz (54). Bude to zřejmě poprvé v historii světové politiky, co se živé výtvarné dílo stane náměstkem ministra kultury. Díky svému uměleckému tetování totiž Franz splňuje všechny předpoklady, aby se přímo propojil s části svěřeného rezortu.

Teď vážně. Sice netušíme, jakým úředníkem Vladimír Franz bude (každý takto vysoce postavený byrokrat ve státní správě by měl být i schopným a výkonným úředníkem v dobrém smyslu slova), ale je pravdou, že mnohé oblasti kultury a umění zná podrobně nejenom po teoretické, ale i praktické stránce, ví, jak se věci financují a jak fungují. Z tohoto pohledu je to dobrá volba. Od počátku 80. let Franz skládá scénickou hudbu, za niž získal řadu ocenění, věnuje se i kompozici hudby filmové, televizní a rozhlasové. Druhou základní oblastí jeho umělecké činnosti představuje tvorba výtvarná a od roku 1991 působí jako pedagog na Divadelní fakultě AMU.

Babiš podobnými návrhy, jakým je právě Vladimír Franz, nejenom přitahuje pozornost ke své osobě, ale postupně posiluje i své hnutí ANO. Nabaluje na něj další a další lidi, které by jinak ke stranické politice asi nikdy nepřesvědčil. Je to z taktického hlediska chytré, ale pro ostatní strany existenčně nebezpečné. V případě tetovaného umělce to má pro miliardářovo hnutí další výhodu – Franz je přijatelný pro většinu mladých lidí, kterým je svým nekonformním vzezřením sympatický. Zatím: Bingo! Jak to bude v tandemu s bývalým knězem, ministrem Danielem Hermanem skutečně fungovat, jen uvidíme.