Lovec nosorožců

Lovec nosorožců Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Legalizujme odstřel lovců nosorožců!

Africké země prodávají povolenky k odstřelu vzácných zvířat a z utržených peněz financují jejich ochranu. Mám lepší nápad, za co africkou divočinu chránit!

Starý samec nosorožce dvourohého, prý už nevhodný do chovu, bude zastřelen lovcem, jenž si povolenku k odstřelu vydražil v americkém Dallasu. V Namibii ho vydají lovci, který za „čest“ zabít ohrožené zvíře zaplatil 350 000 dolarů. Cílené bezdůvodné usmrcení tak vzácného zvířete je neomluvitelné a ukazuje, že dražitel – lovec – je negramotný primitiv, jenž si dělá dobře vražděním zvířat dalekonosnou puškou. Bez toho, aby při „lovu“ nesl jakékoliv riziko. Peníze, které za vraždu vymírajícího tlustokožce (zbývají jich v přírodě asi čtyři tisíce) Namibijci dostanou, použijí k ochraně přeživších zvířat. Kdyby nějaké občas nenechali odstřelit, nebudou prý mít za co chránit.

Řešení je jednoduché. Ke každé povolence na odstřel tak vzácného zvířete by měla proběhnout dražba, v níž by se vydražilo pět povolenek na odstřel lovců ohrožených zvířat. Každý, kdo si vydraží, že si střelí nosorožce, by pak automaticky musel počítat s tím, že pět dalších lovců zaplatilo za to, že si smějí beztrestně odprásknout jeho. Cena za odstřel lovce by mohla být ještě vyšší a vzhledem k tomu, že lidí, kteří si někoho rádi jen tak zastřelí, je určitě hodně, přineslo by to na ochranu nosorožců ranec. A jejich úbytek by se rapidně zastavil – pokud bude na každého lovce nosorožců vystaveno pět licencí k odstřelu lovců, k divokým zvířatům se nikdo z nich živý nedostane.