Poplatky

Poplatky Zdroj: Profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Regulační poplatky ve zdravotnictví sloužily proti korupci

Vznikající vláda hodlá zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví. Poté, co od Nového roku padly poplatky za pobyt v nemocnici, hodlá vláda zrušit i třicetikorunové poplatky za návštěvu u ambulantních lékařů. A to i přesto, že díky jejich zavedení se omezilo nadužívání lékařské péče, i když i tak zůstávají návštěvy u lékaře jedny z nejčastějších v Evropě.

Zrušení poplatků má navíc přijít v době, kdy ve zdravotnictví dramaticky narůstá vnitřní zadluženost, a není jasné, jak celý systém profinancovat. Poplatky již navíc přestaly být dávno politikum par excellence. Jestliže v roce 2008 dokázaly poplatky ČSSD vyhrát krajské volby, dnes už si na ně Češi zvykli, a za židlí nikoho nenadzvednou. Poplatky ale přinesly ještě jeden závažný, byť oficiálně příliš nezdůrazňovaný efekt. A tím je omezení korupce. Přestali jsme prostě dávat drobné úplatky lékařům, ony bonboniéry, obálky, flašky, za přednostní nebo lepší ošetření. Tak to alespoň vidí v Bruselu.

Podle studie Evropské komise vymizel díky regulačním poplatkům z českých ordinací zvyk dávat lékařům drobné peněžní úplatky jako pojistku lepší péče. Poplatky tak změnily vnímání pacientů. Lidé získali pocit, že když už si platí, jsou zákazníkem a nemají potřebu dávat lékaři něco navíc. Psychologický efekt platby přímo na ruku dokázal vytvořit v lidech pocit, že si určitou službu skutečně kupují, že není zadarmo, a proto není potřeba uplácet.

Stalo se módou o korupci hovořit pouze v souvislosti s politikou. Jenže korupce je svým způsobem kulturní fenomén dané společnosti zasahujícím každého jednotlivce, a to, jak je či není rozšířena v „lidových vrstvách“, ovlivňuje nakonec i chování elit. Z hlediska dopadů je pochopitelně rozdíl mezi koupeným nadstandardem, a koupenou veřejnou zakázkou. Z hlediska morálního ale v tom žádný velký rozdíl není. I ten politik, kterého chytnou s milióny, mohl začínat někde s úplatky u doktora, protože jak se říká, s jídlem roste chuť. 

Každé opatření, které sníží korupční potenciál, byť by se to týkalo takových prkotin, jako jsou platby u lékaře, by si měl stát hýčkat, a ne je rušit. Vznikající vláda ČSSD, ANO a KDU - ČSL si boj s korupcí vzala jako svou absolutní prioritu. Až budou její poslanci a senátoři rokovat o úplném zrušení zdravotnických poplatků, měli by vzít na zřetel, že tím zároveň opětovně zdvihají korupční stavidla.