Babiš, Bělobrádek, Sobotka

Babiš, Bělobrádek, Sobotka Zdroj: kresba Ateo.cz

VILIAM BUCHERT: Kašpar (Sobotka), Melichar (Babiš) a Baltazar (Bělobrádek) podepsali smlouvu. Nepřinesou nic, spíše odnesou

Koaliční smlouva je podepsána. Na Tři krále. Podle novozákonních evangelií navštívili králové krátce po narození Ježíše v Betlémě a přinesli mu zlato, kadidlo a myrhu. Až středověká legenda ale uvádí jména Kašpar, Melichar a Baltazar. Naši novodobí povolební králové, Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek, mají dohodu o vládnutí. Co nám přinesou?

Určitě nepřinesou zlato, kadidlo a myrhu. Ani se nám v době podpisu tříkrálové smlouvy nikdy nezjeví Kristus, na což dnešní svátek křesťany upomíná. Ideální by pro zemi bylo, kdyby alespoň nezasahovali do našich životů více, než je nutné. Jenže právě to od nové vládní koalice očekávat nemůžeme. Bude to přesně naopak.

Zejména nová hnutí (ANO, Úsvit) jsou pořád „nadržená“ na to, aby změnila pokud možno všechno. Dokonce i to, co funguje. Pobořit zaběhnutý systém je jejich krédem a mnoho voličů jim uvěřilo. Co to přinese, nikdo netuší. Slyšeli jsme to navíc už mnohokrát. Naposledy od Věcí veřejných, které se před svou smrtí nejvíce přimkly, tomu se snad ani nelze divit, k Tomiu Okamurovi. Výsledek snah o revoluční změnu byl spíše vždy tristní.

Lidovci se zase tváří jako konzervativní strana, jejíž kořeny jsou prý hodně hluboko v české zemi. Snad i proto tak srdnatě bojovali o ministerstvo zemědělství. Jenže co je konzervativního na spolupráci se socialisty a hnutím, o kterém nikdo neví, jak bude fungovat? Nic. Je to jenom hra pro naivní voliče. ČSSD volá po revizi církevních restitucí, KDU-ČSL to odmítá. Podobných rozporů najdeme víc. Proč ale nevládnout spolu, když to jde … Ostatně lidovci to dokázali vždy.

Sociální demokracie je jako pytel blech. Jenže pytel má pořádné díry a blechy už jsou dávno v kožichu socialistů. Jak to chce trvale ukočírovat Bohuslav Sobotka v zádech s Milošem Zemanem, je záhadou. Budoucí premiér se tváří odhodlaně. Jak jinak. Ale vzpomeňme si na koaliční vládu, kterou vedla ČSSD v letech 2002 až 2006. Byli v ní lidovci a tehdy po změnách silně volající US-DEU, která pak právě kvůli účasti v tomto kabinetu naprosto ztratila důvěru voličů. Prvním premiérem byl v tehdejší koalici Vladimír Špidla. Padl po propadu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004. Místo něj nastoupil „zlatý kluk“, Stanislav Gross. Rezignoval po skandálu, když nedokázal doložit původ svých peněz. A přišel buldozer Jiří Paroubek, jenž odešel po slabém výsledku ve sněmovních volbách 2010. Která z těchto variant čeká na Bohuslava Sobotku? A kdy?

Koaliční smlouvu o vládnutí země má. Známe i sestavu kabinetu, i když v ní ještě mohou nastat změny. Jistotu, že Česko se pohne správným směrem, ale nemáme.