Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Sobotka obelstil Zemana, když navrhl na ministra Špidlu. Byla to jen hra

Bohuslavu Sobotkovi se povedl první zajímavý tah v boji s Milošem Zemanem o jména nových ministrů. Navrhl na ministra i expremiéra Vladimíra Špidlu, kterého prezident nechtěl, jenže podle zdrojů z ČSSD to byla finta.

Špidla se ve skutečnosti ministrem stát neměl, ale byl účastníkem taktické hry a sloužil jako ústupová varianta. Bylo jasné, že hlava státu Špidlu nesnáší, protože ten v roce 2003 „zařídil“, že Zeman se nestal prezidentem. Tehdy ve společné volbě Poslanecké sněmovny a Senátu mnoho členů sociální demokracie pro Zemana nehlasovalo, přestože ho strana nominovala. Sobotka přesto do Lán se životopisem Špidly odjel. Včera večer ale bylo oznámeno, že bývalý premiér a eurokomisař se stane šéfem poradců budoucího premiéra, kterým má být Sobotka.

Podle některých významných členů ČSSD tím Bohuslav Sobotka sice na první pohled „ustoupil“ Zemanovi, ale ve skutečnosti jen chránil některé další lidi, které by rád prezident bojkotoval. Například Lubomíra Zaorálka. Ten je navržen na ministra zahraničí.

Teď je otázkou, jak bude na vzniklou situaci reagovat Zeman. Mnoho možností nemá. Může sice ještě vetovat další jména na seznamu nových ministrů, ale koalice zatím vypadá pevně ve svém rozhodnutí, kdo má vést jednotlivé rezorty. Tahanice o vládu tak může ještě několik týdnů pokračovat. Miloš Zeman vše může prodloužit tím, že zatím Sobotku nejmenuje do funkce premiéra, což měl podle politologů udělat již před časem.