Vláda

Vláda Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Dohoda je skoro hotová. Teď jde o to, kde na to všechno vezme koalice peníze

Koaliční dohodu mezi třemi politickými stranami již máme od čtvrtka hotovu. Teď, až se vrátí lidovecký předseda ze Spojených států, může dojít na personální složení vlády.

Spory v koalici budou o to, jestli ministerstva pro lidovce budou dvě, nebo budou tři. Na tom ale teď tolik nezáleží. Zajímavé je vlastně jen to, zda lidovci uhrají nějaké to chybějící ministerstvo. Jak zkušenost říká, když bude nejhůř, nakonec se nějaké vymyslí a najde se pro to příhodný a dobře znějící název.

Každé straně se něco podařilo. Lidovci odstranili z koaliční dohody nesmyslné ustanovení o minimální dani, kterou by měli zaplatit živnostníci, kteří nevykázali v daném roce žádný zisk. Také se jim podařilo dosáhnout ukončení sporu o církevní restituce. Sociální demokracie dosáhla toho, že budou zrušeny některé poplatky ve zdravotnictví. Hnutí ano Andreje Babiše se zdařilo zmařit zvýšení daní. Je to tedy, jak někteří politologové říkají, jako v říkance o myšce, která vařila kašičku a tomu dala, tomu dala, každý něco dostal.

Ještě ty peníze

Problémem teď bude, někde na provoz této vlády, která chceš vypadat jako sociální, získat peníze. Možností není mnoho. To první, co se nabízí, jsou mytologické úspory. Zatím se nikdy nestalo, že by stát ušetřil tolik, aby to stálo za řeč. Zvýšení daní zatím neprošlo. Jde přitom o docela hodně peněz. Je potřeba zvýšit penze, zrušit poplatky ve zdravotnictví, snížit některé sazby DPH. Tedy celkem jde o 20 nebo možná i 30 miliard korun, které bude potřeba ve státním rozpočtu najít. Buď se zvýší zadlužení státu, nebo se zvýší daně, nebo se koalice může modlit, aby došlo k vyššímu hospodářskému růstu. Je pravděpodobné, že nakonec tou nejspolehlivější cestou bude zvýšení daní. Všechno ostatní by nějaké výsledky přineslo až za příliš dlouhou dobu, za dva nebo tři roky.

Jak to dopadne s rozdělením ministerstev, ještě uvidíme příští týden. Stále jde o některé prestižní posty, jako je například ministerstvo dopravy. To považuje sociální demokracie i Babišová strana za post, který je velmi „bohatý“, protože se tam rozdělují velké peníze a bylo by tedy dobré mít tento rezort pod kontrolou. Tahanice budou zřejmě ještě několik dní pokračovat, ale je velmi pravděpodobné, že nakonec k dohodě dojde. Jisté je, že kdyby přece jen sociální demokracie a Andrej Babiš vysílali nějaké nepříliš vstřícné signály vůči lidovcům, nakonec jim nezbude nic jiného, než na požadavky jakékoli třetí politické strany přistoupit. Představa koaličního vládnutí dvou stran za podpory jakékoli třetí sedící v opozici, je noční můra.