Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Bývalý hradní právník Hasenkopf žaluje Hrad kvůli řečem o amnestii

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf podal žalobu na ochranu osobnosti na prezidenta Miloše Zemana, kancléře Vratislava Mynáře a kancelář prezidenta republiky.

Důvodem je, že v dubnu prohlásil kancléř Mynář, že Hasenkopf je jedním ze spoluautorů novoroční amnestie. Za toto tvrzení požaduje milion korun. Spor o autorství amnestie vypukl poté, co kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář prohlásil, že za konečným textem amnestie jsou tři autoři - Hasenkopf, Jakl a bývalý hradní vicekancléř Petr Hájek. Všichni to odmítají.

Jako Poirot

Pan Mynář možná už kancléřem dlouho nebude, ale stačil se už do dějin kancléřování zapsat. Nejdříve si myslel, že bude moci být i jako státní úředník současně předsedou zemanovské strany SPOZ.

Předsedování pak musel nechat, ale protože to na Hradě zřejmě není až tak velká zábava, jak si v podhradí myslíme, rozhodl se pro investigativní činnost. Zapojil své hodně šedé buňky mozkové, jak by řekl Poirot, a zkusil zjistit, kdo ve skutečnosti napsal tu kontroverzní Klausovu prezidentskou amnestii. Klaus tvrdí, že ji napsal sám, což mu celkem nikdo nevěří.

Dozvědět se o autorství by třeba něco poodhalilo o motivech, proč tolik lidí díky prezidentovi uniklo přes vážné trestné činy spravedlnsoti. Je ale otázkou, co je po tom právě kancléři nového prezidenta. Po několika měsících zkoumání Mynář odhalil, že, citujeme, „praví otcové jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf, což je právník u nás na Hradě“. „Pan prezident to velmi gentlemansky vzal na sebe. Chtěl přikrýt ty pravé strůjce.“ „Pustil jsem se do této detektivní činnosti se svým vědomím a svědomím. Je to průsečík několika metod, kterými jsem k tomu přistoupil.“

Už jen Klaus

Průsečík metod ale k ničemu dalšímu nevedl. Výsledek je jen ten, že všichni se dnes od amnestie zděšeně odtahují, tedy kromě těch amnestovaných a Václava Klause. Ten jako jediný říká, že ji napsal. Tomu to ale zase nikdo rozumný nevěří, protože prezidenti takové věci většinou nepíší. Nevěřili bychom to ani Havlovi a to byl konec konců spisovatel.

V jedné věci je ale skutečně autorem Klaus, totiž podle staré zásady „podepsal, napsal“. Kdo mu dělal podklady a pracovní verze a podobně, je celkem jedno. Zajímavé by to bylo jen v případě, že by za tím stála nějaká cizí rozvědka, nebo v tom byl zapojen organizovaný zločin. Jenže přes všechnu fantazii Hájek, Jakl a Hasenkopf k ničemu takovému nepatří. Pokud Klaus, bylo by třeba mu to dokázat. Jenže toho z amnestie zase Mynář neobviňuje.

Že se Zeman k tvrzení kancléře za pár dní připojil, je už jen takový běžný dovětek. On vždycky rychleji mluví než uvažuje.

Až Hasenkopf dokáže, že on autorem nebyl – a co by nedokázal, když je právník – může Zeman opakovat svůj obvyklý trik a tvrdit, že on nic, on něco někde jen slyšel. Mynář už se v té době bude možná zabývat tím, že nedostal prověrku (pokud ji nedostane) a uvažovat, jestli má ještě cenu se zase angažovat ve SPOZ, když už z ní bude zase třeba jen SPO. No a ještě by bylo zajímavé vědět, kdo vlastně zaplatí za používání průsečíku metod a následné vývody Hasenkopfovi ten milion.