Unesené dívky v Pákistánu

Unesené dívky v Pákistánu Zdroj: Archív

Zaplatí Česko výkupné za dvě unesené ženy v Pákistánu?

Osud dvou v březnu unesených Češek v Pákistánu, Antonie Chrástecké a Hany Humpálové, nebyl zatím objasněn. Podle skromných informací místních úředníků a politiků, ale i zdrojů v Česku, by vše mohlo dopadnout dobře.

Propuštění obou mladých žen by bylo samozřejmě skvělou zprávou. Až pak vypuknou spekulace, jak toho bylo dosaženo. Předseda pákistánského senátního výboru Hadží Muhammad Adél před časem v Praze naznačil, že „dívkám by se v zajetí nemělo nic stát“.

Podle bezpečnostních expertů by to mohlo znamenat, že vyjednávání o jejich propuštění probíhá, a že Pákistánci už vědí, kde se nacházejí. V podobných případech je ale na místě velká opatrnost, protože každý chybný krok jedné z vyjednávajících stran může situaci změnit. Podle slov Adéla pro server The Express Tribune, jsou rodiny unesených Češek příliš chudé na to, aby si mohly dovolit zaplatit výkupné, které v podobných případech bývá i ve výši milionů dolarů. To si podle všeho uvědomují i únosci. Těžko ale předpokládat, že ženy budou propuštěny bez jakéhokoli výkupného, to by nebyly tak dlouho drženy v zajetí.

Lze tedy odhadovat, že výkupné zaplatí český stát. Suma by mohla být v řádu milionů korun. Pokud to přinese Chrástecké a Humpálové svobodu, mělo by Česko zaplatit, byl by to správný postup. Jistě se objeví kritici, kteří budou tvrdit, že je to nestandardní. Je, ale jiná možnost neexistuje. Jak vysoká částka to byla, se asi nikdy nedozvíme. Ostatně je to stejné jako v podobných případech, které řešili Francouzi či Němci. Vždy se tvrdí, že únosci nedostali nic, opak byl pravdou.

Nejdůležitější teď je, aby se obě ženy dostaly na svobodu. Částka není rozhodující.