Primátor Bohuslav Svoboda

Primátor Bohuslav Svoboda Zdroj: Profimedia.cz

Bašta pravice, pražská ODS, se dál rozkládá. Svoboda couvá

Bývalý primátor a šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda se překvapivě rozhodl, že se nebude příští týden ucházet o místo předsedy občanských demokratů v hlavním městě. Prý proto, aby se zúčastnil boje o křeslo místopředsedy strany na celostátní úrovni. Postup je to podivný.

Proč by nemohl být docent Svoboda současně šéfem pražské ODS a místopředsedou celé strany, je pro veřejnost stěží vysvětlitelné. Logiku to nemá, protože pravý opak by byl správným postupem. Bohuslav Svoboda je jedním z mála pražských občanských demokratů, který si ještě zachoval důvěru voličů. Pokud už nechce vést stranu v metropoli ani on, je to skutečně na pováženou.

Svoboda pak navrhl, že vůdcem ODS v Praze by se měl stát Filip Humplík. Otazníky nad jeho jménem jsou zcela namístě, protože ho prakticky nikdo nezná. Podobné zákulisní šachy navíc nepřinesou zdecimované straně žádné výsledky, přitom za rok se konají místní volby v Praze, které mohou politickou mapu bývalé pravicové bašty přepsat k nepoznání. A ODS dělá všechno pro to, aby se tak i stalo.

Připomeňme si pražské výsledky ODS ve třech posledních volbách do Poslanecké sněmovny: 2006 – 48,32 procenta; 2010 – 24,79 procenta; 2013 – 11,99 procenta; A pražské výsledky strany při volbách do zastupitelstva obcí: 2002 – 37,67 procenta; 2006 – 54,43 procenta; 2010 – 23,10 procenta. Podle toho vidíme, že nejvíce problematické bylo druhé období vládnutí za primátora Pavla Béma (ve funkci od 2002 až do 2010), který měl už v té době na zádech pevně pověšeného kmotra Romana Janouška. Tam hledejme příčinu pokračujícího propadu.

Změnit pohled na ODS mohl pak Bohuslav Svoboda. To se už zřejmě nestane. Modrý pták by se tak mohl stát i v hlavním městě brzy ohroženým druhem.