ANDREJ A FRED. Malý tygřík z cirkusu  Joo je skoro stejně roztomilý jako nový  král české politiky Andrej Babiš.

ANDREJ A FRED. Malý tygřík z cirkusu Joo je skoro stejně roztomilý jako nový král české politiky Andrej Babiš. Zdroj: Pavel Hofman

JAN JANDOUREK: Hrad by mohl Babišovi zabránit být ministrem. Zatím

Zájemci o ministerská křesla budou muset mít lustrační osvědčení. Prezident Miloš Zeman ministrem nejmenuje nikoho, kdo ho nebude mít čisté. Aspoň tak to uvádí pondělní Lidové noviny. Je to první zásadní vzkaz pro případ, že by se členem koaliční vlády se sociálními demokraty a lidovci měl stát šéf ANO Andrej Babiš.

Podle Hradu se prostě nedá nic dělat. Buď lustrační osvědčení, nebo žádné ministerské křeslo.

„Žádné výjimky zákon nepřipouští a prezident republiky splnění všech podmínek pro jmenování členů vlády vyžadoval a nadále vyžaduje,“ řekla hradní mluvčí Hana Burianová. Tentýž požadavek vznášela prezidentská kancelář na všechny předchozí vlády.

Právníci upozorňují, že dikce zákona není jednoznačná. U vlády lustrace výslovně stanovena není, řekl LN proděkan olomoucké právnické fakulty Filip Dienstbier. Podle bývalé místopředsedkyně Ústavního soudu a senátorky Elišky Wágnerové judikatura chybí. „Vláda je bezpochyby politický orgán, na ten se (lustrační) zákon nevztahuje. Ale sami ministři na svých ministerstvech také fungují jako správní orgány, jichž se týká,“ uvedla.

Problém Andreje Babiše je v tom, že komunistická Státní bezpečnost na něj vedla svazek jako na spolupracovníka s krycím jménem Bureš. Předseda ANO tvrdí, že je jako agent evidován neoprávněně a na Slovensku nyní soudně bojuje o očištění svého jména.

Vlastně by Hrad mohl pomoci

Hrad by tady paradoxně mohl pomoci vzniku koalice ČSSD, KDU, ANO. Hnutí ANO by samo o sobě bylo pro mnohé lidi ještě přijatelné, protože se v něm vyskytují jména známých lidí, kteří se v minulosti ničím nezkompromitovali, ale problémem je právě šéf strany. Vláda s ANO a bez Babiše by mohla vyřešit tento problém. Samozřejmě se může začátkem příštího roku vynořit znova.

Soudy s bývalými agenty mají obvykle podobný průběh. Svazky estébáci v listopadu a prosince 1989 pilně skartovali, popřípadě si je někam odnesli pro další použití, proto se někdy těžko dokazuje, co dotyčný agent ve skutečnosti dělal. Důstojníci Státní bezpečnosti přivolaní jako svědci trpí ztrátou paměti, Nebo spolupráci popírají. Takže máme tu lidi, kteří se s estébáky setkávali, nechali si od nich vyplácet peníze, ale formálně jsou nevinní. Každý ví, jak to je, ale papíry jsou v pořádku. Rozhodují o tom často soudci, kteří soudili už za režimu.

Do příštího roku je ale ještě daleko. Vždyť si pomalu nejsme jistí, kdo pronese jako hlava státu novoroční projev.