Předvolební shromáždění babišovců svoji atmosférou oscilují někde mezi mítinky sládkovců a prvomájovými demonstracemi komunistů

Předvolební shromáždění babišovců svoji atmosférou oscilují někde mezi mítinky sládkovců a prvomájovými demonstracemi komunistů Zdroj: Pavel Hofman

DUŠAN ŠRÁMEK: Když Babišovi ulítne huba…

Poslední televizní předvolební debata byla zajímavá především v jednom momentu. Jak dokonale ze sebe dokázal udělat Andrej Babiš šaška. Některá jeho extempore připomínala chvílemi nějaké komické talk show. Jako by na jeho židli seděl Lukáš Pavlásek, nebo Ruda z Ostravy.

Babišova hvězdná chvíle ale přišla ve chvíli, kdy se rozebíraly otázky fungování politického systému, a přeběhlictví.  Na přetřes přišla rovněž otázka takzvaných vázaných mandátů.  Toto opatření fungovalo za I. republiky a mělo zabránit fluktuaci poslanců. Hlas tak nepatřil jednotlivému poslanci, ale politické straně. Pokud ji poslanec opustil, o mandát přišel. 

Jenže když chtěl Babiš promluvit o „vázaných mandátech“ místo toho mu vyjelo „vázací akt“. A vázací akt je pro změnu jiný název pro závazek spolupráce s StB, používaný v hantýrce obávané komunistické policie. Tedy to, co Babiš, jak tvrdí nikdy nepodepsal, a o čem ani nevěděl, že existuje.

Toto uklouznutí těsně před volbami o Babišovi, a o jeho spolupráci s StB vypovídá víc, než stohy jeho předcházejících lží a mlžení. Ostatně podrobnosti o podepsání vázacího aktu se uchovaly i ve spise, který pod registračním číslem 25 085 StB o svém agentovi vedla. I když byl vázací akt zničen, uchovala se o něm ve spise zpráva.