Vláda pevné ruky

Vláda pevné ruky Zdroj: Marek Douša

JAN JANDOUREK: Češi touží po vládě pevné ruky. Ať se nediví, až se dočkají

Zavedení přímé volby prezidenta považují za správné rozhodnutí čtyři pětiny Čechů. Přímou volbu schvalují častěji příznivci levicových stran.

Lidé chtěli přímou volbu už dlouho a nyní si mohou přijít na své. Mají přímo zvoleného prezidenta a ani jeho podivné počiny jim nebrání v tom být nadšeni. Počet těch, kteří považují zavedení přímé volby za správné, stoupal z loňských 74 procent v únoru na 83 procent v letošním únoru, tedy hned po volbách. „Nyní sledujeme mírný pokles souhlasu, ale jeho podíl je stále vysoký,“ komentuje výsledek agentura STEM.

Jedním dechem s tím si 90 procent občanů přeje, aby byl prezident důsledně nadstranický. Přát si mohou, pak je otázka, proč současně stačili zvolit Zemana. Zřejmě si nějak nevšimli, co se na Hradě děje. Prezident, který do posledních voleb vedl svou stranu SPOZ, která je po něm dokonce pojmenována a který přechodnou vládu bez důvěry pojal jako skokanský můstek pro kandidáty SPOZ, je všechno jiné, jen ne nadstranický.

Zboží pro prosťáčky

Teď je před volbami a prezident Zeman visí na billboardech zemanovců. Jistě, v podobě známky. To proto, aby bylo jasné, že zeman podporuje zemanovce, ale současně mohl tvrdit, že je nepodporuje. Na to musí být člověk zemanovec, nebo prosťáček, aby tomu věřil. Jenže zemanovci tomu pochopitelně nevěří, jim se jenom hodí se tvářit, že se nic neděje. Zbývají prosťáčci, ale těch je zase tolik, že se průhledný kejkl vyplatí.

Celá česká soda ještě pokračuje. Průzkum taky ukázal, že 60 procent Čechů chce, aby v čele státu byl prezident, který bude mít rozsáhlé výkonné pravomoci. Samozřejmě jsou to zase stoupenci SPOZ, kterým by se to líbilo. Opak si pochopitelně myslí příznivci TOP 09. Překvapivé není ani to, že přímou volbu a silného prezidenta podporují více lidé s nižším vzděláním, bez maturity. Vysokoškoláci spíše mírněji kladou důraz na to, aby prezident byl důsledně nadstranický.

Náš moudrý lid

Teď budu obviněn, že nemám důvěru ve zdravý instinkt lidu. Na to je celkem snadná odpověď, ani důvěru, ani nedůvěru. Přinejmenším v této zemi existuje několik desítek plnoletých lidí, kteří se v politických záležitostech chovají infantilně.

Dlouho před volbami jsme tu psali, co jsou zač Věci veřejné. Nebylo to nic platné. Hlavně že byli noví. Dopadlo to přízračně. Teď se může celá historka opakovat se SPOZ a ANO. Všechno potřebné už lidé vědí, ale hlavně že mají alternativu. Galerie nejoblíbenějších politiků minulosti je taky pěkné panoptikum. O oblíbenosti rozhodoval náš bodrý lid. Teď se k tomu nějak nikdo nehlásí, že se mu líbil Gross. Kdo rozum pobral, bylo mu jasné, že to nedopadne dobře. Dopadlo to ještě hůř.

Dobře, Češi chtějí mít přímo voleného prezidenta se silnými pravomocemi. Tak se ho třeba nakonec dočkají. A až jim zařídí nějaký velkoprůplav od někudy někam a bude to stát víc než několik olympijských her dohromady, budou křičet, že politici lžou a kradou a tunelují. Už tomu nebudou bránit žádné idiotské ústavní zvyklosti a žádný novinářský póvl a prostitutky.

Takže to bude jako vždycky, jen ta silná ruka tu zůstane a ta už bude vědět, kam si na někoho „přímo“ dosáhnout.