Láska až za (politický) hrob

Láska až za (politický) hrob Zdroj: Jan Ignác Říha / ČTK / DPA

JAN JANDOUREK: Je nám něco do svatby Petra Nečase? Ne, celkem není

O víkendu se prý ženil Petr Nečas a vzal si Janu Nagyovou, bývalou šéfku Úřadu vlády.

Naši čelní politici se podruhé ženili v době, kdy ještě byli v úřadě. Havel, Topolánek, Paroubek. U každého byl nějaký vroubek. Václav Havel si Vzal Dagmar Veškrnovou velmi rychle potom, co zemřela manželka Olga. Každý věděl, že spolu něco mají, to by nebylo tak velké překvapení. Paní Olga věděla své už po celá desetiletí. Byly tam ovšem dva momenty, které tzv. národ těžko zkousnul, jednak že po klasické první dámě přišla komediální herečka, která nový typ role neměla ještě nastudovaný. A pak to, že to nastalo trochu brzo. Bylo to jaksi nepietní, co si budeme povídat. Na to, že byl Havel dramatik, neměl vždycky v některých věcech smysl pro detail. Stejně jako když pranýřoval konzumní společnost, ale dění sledoval z nového mercedesu nebo vily u moře.

Topolánek použil manželku ve volební kampani, aby ji opustil a vzal si kolegyni z parlamentu. Paroubek si na něm smlsnul, aby vzápětí udělal to samé. Nebyl by to ale on, aby se i tady necítil jako morální vítěz. On prý rozvod zvládl na úrovni.

Nečasova kriminální telenovela

A Nakonec Nečas, který manželku ve volební kampani nijak ostentativně nevyužil, vždycky byla tajemná tak trochu jako paní Columbová, ale zase mluvil o konzervativních hodnotách. Konzervativní politici dělali už v minulosti také ledacos, dívčí klíny pro ně mnohdy nebyly zemí neprozkoumanou.

Nečasův konec měl však takové finále, až novináře lze podezírat, že všechno opsali z nějaké telenovely kombinované se socialistickým esenbáckým seriálem.

Přitom Nečasova vláda byla ve skutečnosti nakonec úspěšná. Prosadila dva úsporné státní rozpočty a snížila rychlost zadlužování. Prosadila aspoň nějakou důchodovou reformu - na lepší neměla sílu - a provedla církevní restituce. Je pravda, že S-karty zkrachovaly a ekonomika stagnuje, ale zase se za této vlády uvolnil boj proti korupci, nikdo nemůže říct, že ne.

Podřízená, komplic, manželka?

Stále se zdá, že cílem letního manévru bylo Nečasovu vládu odstranit a došlo by k tomu, i kdyby na místě Nagyové seděla Matka Tereza. Za ten upatlaný konec ale nese Nečas odpovědnost. (Odpovědnost taky znamená, na koho přirozeně směřuje dotaz, když je průšvih. Koho se ptát, když řádí paní vrchní ředitelka na vládě? Premiéra.)

Ale je nám něco do toho, že se Nečas (možná) oženil? Jen tak lidsky z hlediska běžné zvědavosti, ano. Jinak ne, je to soukromá věc. I kdyby se podíleli na nějakém společném spiknutí, z hlediska politiky nás má zajímat to spiknutí. Pak by bylo jedno i to, kdyby Nagová byla rodná sestra.

Věc by měnilo jen to, kdyby Nečas nechtěl o něčem vypovídat, protože je najednou z Nagyové podřízené a možného komplice manželka. I tak by ale mohl použít běžný zemanovsko-klausovský trik se ztrátou paměti.

V každém případě všem zmíněným premiérským novomanželům přejeme hodně štěstí, zdraví a spokojenosti do jejich příštích let v civilu. Jestli jim má Bůh všechno oplatit na dětech, je věcí jejich svobodné soukromé volby.