Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Facebook

JAN JANDOUREK: Žalobníček Babiš žaluje, ale je to marné, s Stb spolupracoval

Andrej Babiš, šéf hnutí ANO chce podat trestní oznámení pro pomluvu na místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a Marka Ženíška. Ti Babiše označili za udavače komunistické Státní bezpečnosti. Babiš tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval a nikoho neudával.

Kalousek se skutečně rétoricky rozjel: „V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ řekl Kalousek.

Ženíšek zase řekl pro deník Právo: „Neumím si představit, že by TOP 09 na vládní úrovni spolupracovala, nebo že by byla v koalici s hnutím ANO, jehož předseda byl komunistický udavač.“ Babiš už podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa, což je obdoba našeho Ústavu pro studium totalitních režimů.

Spolupracoval, co naplat

Ať si Babiš říká cokoli, že s Stb spolupracoval je jasné. Nanejvýš lze jen spekulovat o tom, co znamenají slova „udavač“ a „práskal“.

Podle dokumentů, které si každý snadno najde na internetu, Babiš pro StB působil v 80. letech, kdy byl pracovníkem podniku zahraničního obchodu Petrimex. Byl prý získán k tajné spolupráci kvůli ochraně zahraničního obchodu ČSSR. Vázací akt proběhl ve vinárně U obuvníka 11. 11. 1982 v době od 16.30 do 18.00. Babiš dostal krycí jméno Bureš. „Kandidát uviedol, že plne chápe potrebu boja proti činnosti vonkajšieho a vnútorného nepriatel'a zameranej proti záujmom ČSSR.“ Babiš samozřejmě může tvrdit, že nikomu nic neprovedl a že hájit ekonomické zájmy státu, byť komunistického, nebylo nic špatného. Dokud se nenajdou nějaké materiály, kde bude hodnověrně zaznamenáno, že o konkrétním člověku řekl konkrétní věci, dál se nedostaneme. Jisté je jen to, že se zavázal i k boji proti „vnitřnímu nepříteli“, což si každý snadno domyslí, co by to tak znamenalo.

Za kariéru se platí

Prostě kariéra je kariéra a za to se platí. Jiní kvůli tomu vstupovali do KSČ, ti ovšem zase v seznamech nebývají, protože tam se práskání předpokládalo. Různí pozdější podnikatelé a politici opustili stranu až po listopadu, když to pro ně přestala být výhodná dojná kráva. Někteří najednou pravicově prohlédli.

Samozřejmě se objevily hlasy, které hned připomenuly, že Miroslav kalousek byl členem Československé strany lidové ještě za minulého režimu. Tehdy byli lidovci satelitem KSČ a sloužili především k tomu, aby v úžas uváděli zahraniční naivky. Místo vlády jedné strany tu byly strany hned tři, ještě záhadná Československá strana socialistická.

Lidovci ovšem fungovali trochu jiným způsobem, členstvo tvořili normální lidé, kteří využívali strukturu strany k aktivitám v oblasti, které bychom dnes říkali „občanská společnost“. Pokud bylo potřeba opravit kostelní zeď nebo zaštítit zájezd na poutní místa, bylo to možné. SSM zase taky zaštítil lecjaký mejdan. Otázka není, jestli byl Kalousek a další lidé lidovci, ale co konkrétně dělali. Tady je řeč o Babišovi a Stb. Srovnávat lidovce a tajnou policii je skutečně mimo mísu.

Nakonec jde o to, kolik ještě veřejnost od člověka, který chce veřejný úřad, snese. Když se podíváme na to, kdo všechno už byl v minulosti nejoblíbenějším politikem, snese nejspíš hodně. Jen je zajímavé, že když pak všichni prohlédnou, nějak se ke svým někdejším oblíbencům nehlásí. Respektive ke své přitroublosti se nehlásí.