Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Stanislav Krupař

VOJTĚCH VARYŠ: Babiš: „Minimální mzda? To je něco ze zákona? “

S prodavačem párků Andrejem Babišem bude v politice ještě legrace. Když zahájil kampaň v Plzeňském kraji, nedorazil na mítink místní krajský lídr, protože měl zrovna dovolenou. Babiš ho však zastoupil na diskusi s občany více jak zdatně. Po dotazu z publika, jestli by ANO zvýšilo minimální mzdu, se ukázalo, že Babiš vůbec neví, co minimální zda je: „To je něco ze zákona?“ ptal se zmatený miliardář.

Děti by se za něj určitě nestyděly, v krasojízdě totiž pokračoval: „Nechápu, kdo by mohl brát osm tisíc? To jsem ještě neslyšel“. V krátkém záblesku racionality ještě zvítězil podnikatel nad populistou – „nerozumím, jak by mi mohl někdo nařídit, kolik mám platit zaměstnancům.“ Pak celou věc korunoval: „kolik by podle vás měla ta minimální mzda být?“ Tazatel nadhodil, že 15 tisíc. „Tak bude 15 tisíc“, slíbil Andrej „ANO“ Babiš svým voličům. Bude líp.

Na celé věci (reportáž z akce přinesl server Ihned.cz) není děsivé jen to, že Babiš vůbec neví, co je a není v českých zákonech či co se děje ve společnosti, ale jak je rychle ochoten otočit a slíbit každému, co po něm chce, ať je to dvojnásobek minimální mzdy nebo cokoli jiného. To už snad není ani populismus.

Nechci ani domýšlet potenciální reakce těch, kteří skutečně berou osm tisíc nebo o něco málo víc a dosud věřili, že by jim miliardář na obláčku mohl přinést spásu, protože přece není jako politici. Politikům se občas vyčítá, že jsou odtržení od reality. Jak vidno, když jeden pořád maká, jako Babiš, může mu ledacos uniknout.