Sobotka a šest trpaslíků

Sobotka a šest trpaslíků Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

STANISLAV DRAHNÝ: Jak dopadnou volby? Vyhraje ČSSD a šest trpaslíků

Jak by asi vypadala sněmovna, kdyby právě teď proběhly parlamentní volby? Aktuální průzkum agentury STEM ukazuje, že by se do ní dostalo sedm politických stran a hnutí.

Vítězem by se podle STEM stala sociální demokracie (30 procent hlasů – 76 mandátů), druzí byli komunisté (15 procent hlasů – 34 křesel), TOP 09 by volilo 12 procent lidí – 31 mandátů, ODS (11 procent hlasů – 22 mandátů). Babišovo ANO by získalo 7,7 procenta hlasů – 15 křesel, zemanovci 7,4 procenta – 14 poslanců a poslední by se do sněmovny dostali lidovci (5,5 procenta hlasů – 8 poslanců).

Volby budou samozřejmě až na konci října a v tak nestabilním prostředí, jaké v české politice panuje, se může ještě ledacos změnit. Téměř jisté ale je, že se do parlamentu dostane více stran než v minulých volbách. To se kvalifikovalo přes pětiprocentní práh pouze pět stran (ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM a VV). Přesto, že tehdy vše vypadalo na pohodlnou většinu středopravých stran, došlo k rozštěpení Věcí veřejných a fragmentaci celého politického spektra a nakonec – i s přispěním prezidenta Zemana – k politické krizi, jmenování prezidentské vlády a nakonec k vypsání předčasných voleb.

Bohužel ani výhled STEM neslibuje po budoucích volbách žádnou stabilní vládu, snad s jedinou výjimkou koalice ČSSD a KSČM. To by ovšem znamenalo úplnou rehabilitaci komunistů v české politice.

Další – a také nepříliš povzbuzující skutečností – je, že by strany považované za demokratické získaly pouze dvě třetiny voličů, zbytek hlasů by připadl komunistům a dvěma naprosto neprůhledným uskupením. Jakoby se fenomén Věcí veřejných v české politice zahnízďoval natrvalo.

StemStem|STEM