Pat a Mat

Pat a Mat Zdroj: Adolf Horsinka / Mafra / Profimedia.cz

LUBOMÍR HEGER: A je to! HDP přestal klesat. Ehm, čtvrtletně...

Za vládou Pata Nečase a Mata Kalouska učinil dnes symbolickou tečku Český statistický úřad. Podle jeho informací stoupl mezičtvrtletně hrubý domácí produkt o 0,7 procenta.

Číslo, které by ještě před pěti lety nezajímalo ani Hospodářské noviny, vzbuzuje mezi statistiky extázi. Proč? Šest čtvrtletí za sebou chodily zprávy o poklesu, po roce a půl je to první nemínusová hodnota – byť na hranici statistiké chyby.

Takže snad můžeme říci, bože odpusť to rouhání, že krize pomalu KONČÍ?

Kdepak. V meziročním srovnání ve druhém čtvrtletí pořád klesáme, a to více než o procento. Nastal tak jeden z oněch legračních momentů, kdy ekonomika zrychluje i zpomaluje zároveň. Záleží na časovém rozpětí, v jakém to chcete porovnávat.

Takže jestli jsme ještě v březnu jeli sedmdesátkou, do konce června (tedy v samotném závěru vlády bývalé koalice) jsme zrychlili na nějakých třiasedmdesát.

Bod pro Pata s Matem? Jistě! Nicméně ještě loni v červnu jsme měli na tachometru osmdesát a před nástupem nečasů jsme si to hasili asi stovkou.

Deset bodů mínus.

Sbor umrlců jde k volbám

Proč ta ironie? Protože výše uvedené výsledky jsou děsivou vizitkou vlády pravicových stran, které se v těchto zeměpisných šířkách dosud profilovaly jako experti na to, jak slepicím nasazovat orlí křídla.

To až duo Kalousek-Nečas nechali vypracovat novou standardu, pod níž pravice pochoduje poslední dva roky. Je to vlajka škrtalů a škrtičů.

Jistě, klesala celá eurozóna – takové Řecko či Portugalsko dokonce rychleji. Ovšem od těchto zemí nás dělí devatero řek a hor, zatímco sousední Rakousko, Polsko i Německo se klinické depresi Czech Made jaksi dokázaly vyhnout.

Jak? Netahaly za ruční brzdu na dálnici pokaždé, když někde na obzoru zablikalo červené světlo (vzpomínáte na všechny ty řeči o bankrotu jižní Evropy?).

Nedusily chladnokrevně domácí spotřebitele jako markýz Gero Maryčku Magdonovou, aby raketový růst státního dluhu zpomalil o jedno procento za padesát let (neberte to doslova, ale tak nějak to vychází).

Sbor namodralých umrlců jménem domácí poptávka se nemůže dočkat, až na podzim vyrazí k volebním urnám.

Hádejte, jak naloží s informací o mezičtvrtletním růstu HDP ve druhém kvartále..