Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Kolik brala „jejich Nagyová“ za Paroubka a Grosse?

Z pohledu sociálního psychologa je Rusnokova mediální manipulace se zveřejněním platu Jany Nagyové celkem blbá a napadnutelná. Z pohledu statistika pak úplně směšná, nemáme totiž dost informací. Přesto je národ pohoršen, a vůbec neví, zda má být proč.

Zveřejnit, že nějaký člověk „bere hodně“ a je placen ze státního rozpočtu znamená mediální smrt. Lid této země má závist jako klíčovou prioritu svého hodnotového žebříčku a určitě nebere tolik jako (libovolný) člověk ve vysoké manažerské (nejen státní) funkci. Proto se zveřejněním platu libovolného vysokého státního úředníka či managera státní firmy rovná jeho veřejné popravě. Lid nikdy nerozchodí, že manager velké firmy bere víc než kanálpucr. Všeobecně oblíbený, úspěšný, milý až roztomilý, mediálně obratný a v době skandálu už vybudováním dnešní pražské zoo zasloužilý manager Petr Fejk skončil v řádu dnů na dráze proto, že byl zveřejněn jeho plat a jeho setrvání ve funkci drážního ombudsmana lid nerozdýchal. Šlo o běžné, nijak vysoké ohodnocení vyššího managera firmy srovnatelných rozměrů. Přesto Fejk skončil.

Nyní lid nerozdýchává, kolik brala paní Nagyová a další úředníci z Nečasovy strany. Přitom zveřejněná informace by vzhledem k objemu finančních prostředků točených firmou, pro jejíhož generálního ředitele pracovala (míněn stát a premiér) neměla až zas tak skandálně působit. Ale to je vedlejší: Lid je pohoršen a rozčilen, že NAGYOVÉ DÁVAL NEČAS TĚŽKÝ PRACHY. Přitom nikdo netuší, kolik dával svému šéfovi sekretariátu Paroubek, Gross, a venkoncem ani Zeman, když byl premiérem. Pokud měl šéf sekretariátu minulého premiéra pětkrát míň než paní Jana, jde skutečně o skandál. Pokud je podobný příjem v té funkci běžný, jde o manipulativní bublinu. Lid je přesto znechucen a fandí Rusnokovi.

Na ty informace sice má veřejnost právo, ale také má právo na informace o příjmech podřízených Grosse, Paroubka a Zemana za jejich premiérování. S přepočtem na dnešní peníze s ohledem na inflaci. Dokud vláda nevyplázne i tyto údaje, je zveřejnění platu Nagyové jen hloupou a průhlednou, ale sakra účinnou mediální manipulací těch hloupějších voličů.