Zdroj: Reuters

PETR HOLEC: Jak vazba Jany Nagyové osvobodila Petra Nečase ze lži

Poté, co kauza Nagygate zdegenerovala do tradičně extenzivního výkladu naší už tak velkoryse extenzivní ústavy, kdy se jako největší zločinci nepřekvapivě ukazují primárně politicky přemýšlející právníci, zdá se, že se na čas (a tradičně možná i navždy) budeme muset spokojit s jediným hmatatelným výsledkem: jakoby mimoděčného přiznání dlouho nejtajenějšího a současně nejveřejnějšího mileneckého vztahu padlého premiéra a šéfa ODS Petra Nečase a jeho „paní vrchní ředitelky“ Jany Nagyové.

Nechci být cynik, ale fotky, na nichž si Nečas vyzvedává na druhém konci země svou milenku z vazby, v jistém ohledu připomínají ságu jiného ostře sledovaného páru (či trojice), jen naštěstí nikdo neběhá po ulici svlečený do půl těla. Přitom expremiér o svém mileneckém vztahu transparentně lhal až do poslední chvíle. Krátce před policejní razií sice oznámil, že se rozvádí, neřekl ale, že dávno v podstatě žije s Nagyovou. Snad tušil, že by tím dementoval i spoustu svých předchozích výroků.

Až pár dnů před jejím propuštěním z vazby Nečas nenápadně utrousil v Právu, že jejich vztah je pevný a že s ním počítá do budoucna. Jako obvykle to sice znovu byla vágnější formulace, tentokrát ale premiéra – včetně jeho samého - aspoň nikdo nepodezříval, že myslí pracovní vztah.

Přitom je to ironie: právě intimní vztah s Nagyovou, jež poslední dobou suverénně jednala jeho jménem, ačkoli jí oficiálně příslušelo spíš papírování v jeho kanceláři a řekněme jisté doprovodné služby během služebních cest (a teď nemyslím nic závadného!!), způsobil jeho pád; média se sice zaměřila na tři exposlance ODS, Nečas ale ve skutečnosti rezignoval poté, co vyšlo najevo Nagyovou objednané špehování jeho manželky vojenskou rozvědkou. I pan „Čistý“ v tu chvíli pochopil, že něco takového je přece jen trochu moc špíny najednou.

Což je asi největší ironie: kvůli životu ve lži připomínal katolík Nečas štvanou zvěř. Na tiskovkách jako by za brýlemi pořád těkal očima, jestli se odněkud nevalí stále hysteričtěji popíraná pravda; totiž že Nagyové zcela podlehl, jak se to nám, mužům, občas stává, když jisté věci objevíme až v pozdějším věku a prostě se zblázníme. Takže své milence dopřával přesně to, co kritizoval u ostatních: příliš štědré peníze a výsady. Nakonec museli Nagyovou nejdřív zavřít, aby i Nečas kápl božskou. Možná je v tom jisté vodítko do budoucna, když teď tak rádi mluvíme o policejním státu.