Jana Nagyová Petr Nečas

Jana Nagyová Petr Nečas Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Nagyovou už klidně pustili, perestrojka moci je přece komplet

Objekty monumentálního policejního zásahu, který nakonec smetl vládu, se dostávají na svobodu. Teď už i žena, která dala aféře jméno, Jana Nagyová.

Na svobodu míří z vazby také bývalý náčelník Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a bývalý ministerský náměstek Roman Boček. Rozhodl tak Krajský soud v Ostravě, který vyšel vstříc jejich stížnosti. Zdůvodnil to tím, že už nehrozí ovlivňování svědků.

Ze sedmi zadržovaných je vazbě nadále jen člen Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, který si jako jediný z celé sedmičky nepodal proti vazbě stížnosti.

Stojaté vody

Celá záležitost se tak dostala do těch správných stojatých vod. Účelu bylo dosaženo, vláda padla a místo ní byla nastolena prezidentská vláda, která bude trvat tak dlouho, jak bude Zeman chtít. Jednou bude muset provizorní kabinet údajných odborníků stejně odejít, ale mezitím Zemanovci zadarmo představí národu své nové tváře. Pokud se SPOZ dostane do Sněmovny, může být v našich křehkých poměrech dost mocným kyjem, kterým bude Zeman mávat, jak se mu zlíbí. Ztratit nemá co.

Petr Nečas je politicky znemožněn do konce svých dnů a sám pochopil, že je lepší z politiky úplně odejít. ODS je už zřejmě definitivně kompromitovaná, což ovšem nedalo moc práce. Strana jako by pořád hledala nějké vidle, na které by si mohla naběhnout.

Z alba zatýkání

Jana Nagyová už nikdy na úřadu žádné vlády nebude vrchní ředitelkou. Není žádné tajemství, že zrovna ona tam asi při svém pojetí řízení nebude ni komu chybět. Na druhou stranu dramatické odvádění v řetězech se zařadí do galerie obrázků z českého zatýkání, hned vedle výjevů rozcuchaného Kajínka ve spodním prádle. Jisté má Nagyová nejspíš aspoň to, že když s ní teď dá dohromady někdo knížku, nějakou dobu se bude prodávat. Že by se někdo dozvěděl celou pravdu, to samozřejmě nehrozí .

Exposlanci zřejmě nebudou sedět ani v kriminále, ani v parlamentu. Kde budou sedět, se ještě uvidí, nicméně teď už je celkem nikdo nepotřebuje. Vlastně doplatili na to, že když se mělo hlasovat o rozpočtovém balíčku, ponechal i si svůj názor a vzdali se mandátu.

Ti samí, kdo si poslanecká místa vykládají jako dobré bydlo, teď musí vysvětlit, že dotyční poslanci šli vlastně za lepším. V tom má Bohumil Doležal pravdu, když říká, že to vlastně u kritiků ukazuje nízké mínění o politice. Jako by politický vliv neměl žádnou cenu.

Tluchoře ale sebrali asi do počtu, protože on žádnou trafiku nedostal. Trojka ale vypadá jako čísl o dobře.

A budou nové trafiky, a velké

Takže výsledek je ten, že vláda padla a ODS je nejméně jednou nohou nad propastí. Zemi vládne Zeman prostřednictvím loutkové vlády. Nová vláda je přímo ukázkovou trafikantskou kolonií a nový styl bude samozřejmě pokračovat. Teď se uvolní různá místa náměstků a rozličné ambasády. Zdroje tu jsou. Bohuslav Sobotka netuší, jestli vůbec někdy bude premiérem a kdo všechno mu vrazí nůž do zad. Ale nemusí moc bádat, Miloš Zeman přece seznam nepřátel dávno vyhlásil. Nyní může přejít od slov k činům.

A politici teď nemají zdání, jaké politické kšefty si vlastně mohou dovolit. Bez nich je politika nemyslitelná, ale po všech policejně-soudních kotrmelcích posledních dní nikdo neví, na koho může nějaký státní zástupce ukázat prstem a navždy ho politicky a lidsky zničit.

Jak to bude dál? Se značnou pravděpodobností jako vždycky. Všechno bude dlouho trvat a celá kauza povede do ztracena. Nagyovou za její sledovací akce orgány dostanou za mříže jen tehdy, když budou mít soudci špatnou náladu. Třeba budou, třeba ne. To v téhle zemi už nikdo ani netuší.