Věci veřejné, Karolína Peake, Tomáš Tesař

Věci veřejné, Karolína Peake, Tomáš Tesař Zdroj: Tomáš Tesař

PETR KOLÁŘ: Peake a Rusnok neprošli "peklem voleb", Zemanovi to najednou nevadí

Vláda krátce jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka nemá a ani nemůže mít legitimitu! Neprošla totiž „peklem voleb“. 

Pokud by si dobře rozpomněl na svá slova krátce po lednovém zvolení prezidentem v přímé volbě, musel by to samé konstatovat i Miloš Zeman. Leč nestalo se tak. Nejen, že si totiž prezident zjevně nepamatuje – ale spíš vůbec nechce pamatovat – co říkal 26. ledna v prvním interview po svém zvolení hlavou státu na adresu Karolíny Peake a její obskurní strany LIDEM. Zeman dokonce při jmenování Rusnoka použil Karolínu Peake jako jeden z hlavních argumentů, proč se rozhodl obejít ústavní zvyklosti a ignorovat fakt, že mu koaliční strany v čele s Miroslavou Němcovou přinesly 101 podpisů pro podporu svojí vlády.

Karolína Peake už v minulosti se zásadovými hesly na rtech dokázala, že je schopna nechat si po hlavě klidně pomazat kýbl exkrementů, jen když ona a jejích „sedm statečných“ zůstanou ještě chvíli na tuzemské politické mapě. Nyní ale předvedla absolutní majstrštyk. Nejen k Zemanovi, ale i do její vládní „nekanceláře“ by měla směřovat „poděkování“ od všech, kterým se prezidentem zvolené řešení příčí.

Krátce poté, co se 26. ledna Miloš Zeman po svém zvolení doobjímal s Jiřinou Bohdalovou či šéfem tuzemské pobočky Lukoilu Martinem Nejedlým v pražském TOP hotelu, a v budově České televize předvedl etudu na téma „bolavý palec, popelníček a památníček“, začal v rozhovoru s Václavem Moravcem brojit proti kabinetu Petra Nečase. Jeho „nelegitimitu“ vysvětloval právě vládním angažmá Peake a LIDEM, která se podle něj celá vejde do jednoho autobusu.

Jeho kancléř Vratislav Mynář poté tvrdil, že se Zeman s Peake coby vicepremiérkou ani nehodlá potkávat. Říkal, že k tomu neexistuje žádný důvod, protože její strana „neprošla peklem voleb“. Dnes však prezident bez mrknutí oka odmítl přijmout sdělení Miroslavy Němcové, že má koalice 101 poslanců. Prý mu v pondělí Peake vykládala, že Němcová jejích osm hlasů nemá. Aha!

Buďme spravedliví. Už ve výše zmiňovaném rozhovoru s Moravcem Zeman volal po předčasných volbách. Stejným zaklínadlem dnes vysvětloval i krok s Rusnokovým pověřením. „Je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, tak se domnívám, že by bylo na místě, aby byly předčasné volby, a aby se do parlamentu dostaly ty strany, které mají aspoň pět procent," řekl 26. ledna v ČT Zeman doslova.

Na druhé straně nijak nerozebíral (a bohužel se ho na to dnes nikdo z novinářů přítomných na Hradě ani nezeptal), proč nyní legitimitu svého kroku odvozuje od nelegitimní Peake. A proč najednou klidně jmenuje premiérem někoho, kdo volbami prošel naposledy v roce 2002.

Z výše uvedeného je patrné, že Miloš Zeman bezpochyby nejen novinářským „žumpám, póvlu a hnoji“ dokáže vysvětlit, že se vlastně jen držel svého lednového slibu. Jak říkal sir Humphrey v kultovním britském seriálu BBC „bude i nebude to pravda“.

Postava delegáta ze Čtvrtníčkovy divadelní hry na základě odposlechů fotbalových bafuňářů Ivánku, kamaráde by totiž mohla opáčit: „Zeman sice od počátku říkal něco jiného, ale já tam beztak celou dobu cítil to pi*o“.

Pak už bude zbývat jen odpověď na to, zda Peake a spol. svůj předepsaný part odehráli pouze za pozvání na Hrad či do Lán a protažení si času ve sněmovně, anebo si pro ně časem také přijdou pánové Šlachta s Ištvanem. Aktuálně se Peake na tiskové konferenci ze sněmovny opět tváří jako loajální koaliční spojenkyně. Ha, ha.