Volební urna

Volební urna Zdroj: Profimedia

PETR HOLEC: Kdy budeme i v Praze volit komunisty?

TOP 09 konečně v Praze dodržela, co už jednadvacetkrát slíbila, a vypověděla ODS na pražském magistrátu koaliční smlouvu. Řekněme, že i stále mocichtivějšímu šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi došlo, že po dvaadvacáté by se hrozby jeho strany nebála už ani pražská ODS, od voleb sama sebou ničená parta.   

Potud bychom měli TOP 09 poděkovat, aspoň drží slovo. Legrační ovšem je, že ani ona není schopna věrohodně zdůvodnit, proč vlastně v koalici právě teď končí. Vysvětlovat to tím, že jisté věci v gesci ODS úplně nefungují, je totiž stejné jako divit se hanebné opilosti prezidenta Miloše Zemana; je hanebně opilý dvacet let. Navíc ani jisté věci v gesci TOP 09 úplně nefungují.

 

Vlastně bych i TOP 09 rozuměl. Kalousek se v Praze tak snažil s volebním trikem s exguvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou, až s ním v hlavním městě vyhrál volby. Přesto ale nemá primátora. Strana ho nyní celkem logicky i chce, vyvstává ovšem celkem logická otázka: proč až právě nyní, rok před parlamentními volbami a rok a půl před těmi pražskými? Předvolební kampaň se dá odstartovat i transparentněji, jak se dnes v politice eufemisticky říká, když lžete. Nejtransparentnější bývá staré dobré kompro.

 

Nejpravděpodobnější důvod, proč TOP 09 vypovídá koalici, tak zřejmě je, že se Kalousek poté, co s ODS a jejím premiérem stále brutálněji bojuje o pravicovou hegemonii v celé zemi, rozhodl pro stejný boj i v Praze. Právě na jejích volebních hlasech totiž obě partaje až nebezpečně zoufale závisí. Navíc i v Praze je ODS stejně rozdělená jako na celostátní úrovni: v úterý večer nikdy nevíte, co Boris Šťastný udělá ve středu ráno. A jeden klín navíc zvenčí - tentokrát v podobě pro ODS ponižujících koaličních podmínek - nikdy neuškodí. Jak dobře ví i Vít Bárta.

 

I sama TOP 09 ovšem vedle ODS působí jako pravda. Poslouchat například v úterních Událostech, komentářích na ČT pražskou radní za ODS Aleksandru Udženiju byl waterboarding po česku. A vůbec nemyslím její agresivní a hysterický projev, nápadně se podobající Davidu Rathovi v lepších časech. Mladé radní zcela unikla fantastická ironie jejího hlavního argumentu, totiž že TOP 09 jde pouze o moc – mimochodem princip politiky. Sama totiž mluvila z pozice moci; právě její ODS má primátora, přestože s TOP 09 prohrála volby. Takže co jiného než svou moc nyní ODS hájí?

 

Nenávidím se za to, při sledování pražské radnice se mi ale pomalu začíná stýskat po starých dobrých časech Pavla Béma a Romana Janouška, kdy všechno běželo v klidu a efektivně; Kolibřík zavolal Mazánkovi, aby to zařídil, a ten to zařídil. A nikdy nás s tím neotravovali v televizi! Anebo jinak: obávám se, že přesně chování, jaké TOP 09 s ODS předvádějí už nějakou dobu v Praze, žene voliče do náručí KSČM. I ta totiž umí vládnout hezky v klidu a efektivně.