zeman

zeman Zdroj: TV Barrandov

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: Všichni milují Třicet případů majora Zemana, to je skvělá zpráva!

Nikdy jsem nepochopila existenci TV Barrandov. Snaží se prezentovat jako plnohodnotná televizní stanice, přičemž v jejích ukázkách se střídají obskurní géčkové celebrity typu Heidi Janků, jenž těží už třicet let pouze z toho, že generace našich prarodičů ještě nevymřela.

 

Na zprávy TV Barrandov se kouká méně lidí, než v poslední době jezdí z Ostravy demonstrovat za demisi vlády, a kdo ty zprávy moderuje, to pravděpodobně neví ani Tomio Okamura. Tu a tam si uspořádají vyhlašování nějakých cen a většinou je všechny vyhraje Iveta Bartošová, aby to zajímalo alespoň bulvár. Jejich programová skladba je kombo německých kriminálek z roku raz dva a dojemných telenovel o dívkách z kravína, co sbalily milionáře. A tomu všemu dominuje komunistický pomníček Třicet případů majora Zemana. „Seriál Třicet případů majora Zemana je pro diváky atraktivní, dokazuje to i fakt, že mezi 20 nejúspěšnějšími pořady na Barrandově za rok 2013 figuruje hned 12 dílů z tohoto cyklu,“ říká Petr Lesák, programový ředitel TV Barrandov.

 

Tak to se má Barrandov opravdu čím chlubit. Mít za největší programovou hvězdu seriál o komunistickém fízlovi, který drtí imperialismus v převleku za Jamese Iljiče Bonda, reprízovat ho asi počtrnácté za pár let existence a libovat si ve vysoké sledovanosti, to je úspěch na úrovni povedeného skoku do hromady koňského trusu. „Fanoušci“ Zemana mi jistě budou oponovat tím, že seriál je filmařsky zdařilý, je tam skvělá výprava a hrají tak skvělí herci. A ta znělka, vykradená z Milese Davise! No jistě, máte pravdu, je to filmařský skvost. Koneckonců filmy Leni Riefenstahlové byly také kvalitně natočené, pustili byste je dětem před spaním?

 

A když už jsme u toho, zajímalo by mě, co by se dělo, kdybych čistě hypoteticky natočila seriál 30 případů führera Kepkeho. Pravděpodobně by mě někdo zažaloval za propagaci extrémistické ideologie a seriál by dávali leda tak v autobuse Dělnické strany při zájezdu na dovolenou do Osvětimi. Ale seriál o tom, jak to tady za komunistů všechno šlapalo jako hodinky z NDR? To je jen taková roztomilá nostalgie, u které si všichni s úsměvem na tváři vzpomenou, jak to bylo prima, když měli nonstop za zadkem estébáky. Gratuluji TV Barrandov, že po čtyřech letech od svého vzniku konečně našla to, co diváky táhne a jí profiluje.

 

A až Honza Zeman vyřeší svůj třicátý případ, nemusí Petr Lesák zoufat. Má po ruce dalšího špičkového vyšetřovatele kauz, muže z lidu, co se vypracoval, má svůj tým a uhrančivý pohled. Jmenuje se Radek. Radek John.