Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Jan Ignác Říha

PETR HOLEC: Tomio Okamurovi nápadně svítá osud Víta Bárty

Senátor Tomio Okamura založil hnutí Úsvit přímé demokracie (UPD) a hned pro něj získal prominentní sympatizanty: dva poslance, které nikdo nezná. Mnohem zajímavější na UPD nicméně je, jak moc nebezpečně se podobá někdejšímu úsvitu Věcí veřejných.

 

I Okamura, stejně jako mozek VV Vít Bárta, je podnikatel. A podnikatelé, jak víme, přistupují i k politice rádi jako k podnikání; politické strany řídí jako firmy, tedy direktivně a autoritativně. Takže se jim obvykle rychle rozloží, viz VV. Logicky, v demokratické politice totiž platí, že zvolení členové politických stran mají tendenci chovat se demokraticky, tedy zcela po svém. Řekněme jako Kristýna Kočí s Petrem Tluchořem. Jenže když to někdo jako Kočí v soukromé firmě přežene s vlastní důležitostí, můžete ho ihned vyhodit. V politice musíte bohužel čekat, až to udělají voliči.

 

Bártovi se Okamura podobá i v tom, že UPD táhne pouze proti korupci a politický systém chce léčit prvky přímé demokracie. „Hnutí Úsvit se neřadí napravo a nalevo,“ píše se v tiskovém prohlášení UPD. Ano, v tom se mírně liší od Bárty; zarytý pravičák začínal nenápadně vpravo, až v prosinci 2010 na sjezdu VV nenápadně vyhlásil, že odteď je vlevo, protože to tak vyšlo z marketingových výzkumů. Jinak ovšem i Okamura zkouší do našeho politického systému zavést přímé volební prvky a referenda, jež mu jsou cizí.

 

Snad to Moravák z Tokia myslí i upřímně, ostatně palčivě o tom přemýšlí i v hřebčíně. Problém je, že u nás nikdy neuděláte tolik vysněné Švýcarsko bez Švýcarů; vždycky skončíte s Českem plným Čechů. Ostatně jak jednou můj známý trefně komentoval bláznivé sny prezidenta Miloše Zemana o přenesení skandinávského modelu vysokých daní a vysokých standardů sociálních služeb do Česka: zbyly by jen vysoké skandinávské daně, na konci by ale vysoce zkorumpovaný systém vyplivl stejné české nuzáky.

 

„Cílem hnutí není účastnit se koaličních vlád,“ uvádí tisková zpráva UPD. Pamatujete ještě na slova Radka Johna o tom, jak VV nepůjdou do vlády a budou nemocný systém korupčníků a dinosaurů léčit z opozice? A sakra: sotva jsme odvolili, staly se VV nejvýraznějším členem vlády! Samozřejmě myslím nejvýraznějším ve stylu VV, jak jinak. Nemějte mě za cynika, ale do smrti nezapomenu na Bártu, jak se při legendárním televizním vstupu na Klárově upřímně zalyká sám sebou. Mnozí mě možná nepovažují za jeho sympatizanta, nikdy bych ale takhle nechtěl vidět Okamuru. Už kvůli jeho mlaďounké přítelkyni.

 

UPD se prý inspiruje knihou Úsvit, v níž ekonom Pavel Kohout píše o ústavních změnách, jež podle něj vyléčí Česko. Ne že by se nám jisté ústavní změny nehodily. Problém je, že léčení tuzemské politiky zahraniční medicínou naivně předpokládá, že u nás máme dvojí svět špatných politiků a dobrých lidí. Bohužel nemáme: i politici, byť se nám to nejen z TV stále častěji nezdá, jsou jen jako my. Budou lepší, až budeme lepší my.