Zubařský zákrok

Zubařský zákrok Zdroj: Profimedia

PETR HOLEC: Když Miroslav Kalousek vychovává lidi, vždycky to bolí

Ministr financí a šéf TOP 09 (myslím ten opravdový, ne ten veřejný a hodný mediální s čírem) Miroslav Kalousek nás, zdá se, nepřestane toužit vychovávat.

 

Před časem jeho někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zavedl plošné povinné veřejné práce pro nezaměstnané, které ombudsman trefně označil za práce nucené a Ústavní soud radši později zrušil. Nyní nás k disciplíně, pro změnu dentální, chce vést jeho stále ještě ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ten nám místo jejich zavádění chce jisté věci brát, konkrétně i nejlacinější zubní plomby; prý si pak budeme víc čistit zuby, chodit k zubaři a šetřit tím ministrův děravý resortní rozpočet. Třeba tím, že budeme ještě víc ruinovat rozpočet vlastní. Co taky chcete od politika, no ne?

 

Jako vždy je to s Kalouskem i tentokrát velká legrace. Jak může on, symbolická konstanta méně slušných věcí v politice, někoho vychovávat? K čemu asi? A navíc když už teď není starý dobrý lidovec, tedy něco jako politický vyslanec Boha na Zemi, ale nejvyšší konzervativec? Chemik z Bechyně by se měl filosoficky poučit u Václava Klause, než začne přemýšlet: správný konzervativec, na rozdíl od SSSR, EU a socialistů, nikdy lidi nevychovává, protože předpokládá, že už se rodí chytří a racionální. Takže si například i čistí zuby. Zeptejte se třeba Zdeňka Škromacha….

 

Čímž samozřejmě nechci říct, že mnoho lidí nezneužívá sociální dávky, včetně podpory v nezaměstnanosti. Nebo pravidelně nechodí k zubaři, viz já sám. V TOP 09 nicméně, zdá se, mají talent pro plošné tresty nevinných: jejich nucené práce veřejně a ponižujícím způsobem trestaly i ty, kteří nic nezneužívali; prostě se jen – mnohdy i poprvé - ocitli bez práce. Což se ostatně při účasti TOP 09 ve vládě může snadno přihodit leckomu, nyní například téměř 600 tisícům lidí.  

 

A podobně je to i se zubními plombami. Protože u nás zásadně neděláme reformy, ale hloupé a plošné škrty, ztrestáme radši a priori všechny; tedy i ty, kteří dodržují základní dentální pravidla. Což je mimochodem typická ironie: i sám Heger přiznal, že nám chce sebrat plomby (údajně by mu to vydělalo 1,5 miliardy korun) mimo jiné proto, že mu ruinují rozpočet vyšší platy lékařů a nižší výběr pojistného. Řekněme, že první si způsobil sám, zatímco na tom druhém se podílí v rámci vlády. Ani se nedivím, že vláda nyní vyhlásila konec šetření, jak jsme ho dosud v jejím podání znali.

 

Čímž samozřejmě znovu nechci říct, že vláda nemá šetřit. Jako libertarián bych dokonce řekl, že úplně nejlépe bychom se my, lidé, měli ušetřit vlád. Jenže je šetření a šetření. TOP 09 bohužel umí šetřit jen tím, že všechny preventivně pokutuje. Nebo tím, že nám horší služby prodává za stále stejnou cenu. Nebo dokonce i dráž, viz vyšší DPH. Představte si, že by vám hospodský v rámci reformy hospody prodal za stejné peníze místo velkého jen malé pivo se slovy: poslední dobou jsem tady trochu kradl… Nejspíš byste zavolali do televize Nova.

 

Vlastně bych i bral, kdyby mi Heger sebral zubní plomby. Nikdy nic nestojí tolik, jako když je to zadarmo – tedy zprostředkovaně od státu. Pak bych ale taky chtěl, aby mi současně s nimi sebral i vysokou zdravotní daň. To by bylo konzervativní!