Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Profimedia

LUDĚK STANĚK: Jak Bůh slunce pořešil Václava Moravce

Rozhovor s Martinem Shenarem, provozovatelem solárních elektráren, byl šancí, která mohla Václavu Moravcovi přinést nehynoucí slávu. Místo toho přinesla potvrzení skutečnosti, že moderátor i jeho formát trpí neléčenou únavou.

Tohle je chvíle, na kterou jako moderátor čekáte. Muž, který stojí uprostřed bouře jménem "solární boom v Česku a lidé, kteří na něm vydělali", muž s kontroverzní pověstí, majitel firmy Amun Re, která pohádkově, a podle médií i velmi neobvykle vydělala na solárním boomu v Čechách se rozhodne dát vám rozhovor v přímém přenosu. Exkluzivně jen pro Otázky Václava Moravce. Konečně existuje šance, že se naplní onen proslulý slogan o "tom, o čem se bude po dnešních Otázkách mluvit."

 

Záznam OVM s Martinem Shenarem naleznete zde.

 

Rozhovor s Martinem Shenarem, majitelem firmy Amun Re, není jednoduché zvládnout. Je to nesmírně tvrdý, ale také nesmírně inteligentní a charismatický muž. Z ničeho vybudoval (a extrémně dobře, mluví se o půl miliardě korun, prodal) vydavatelství lifestylových časopisů. Lidé, kteří pro něj pracovali (nutno dodat, že autor těchto řádek pracoval vždy pro jeho přímou konkurenci) jej ve valné většině dodnes obdivují. Dokonce i ti, které rozbrečel, nebo dohnal ke zhroucení. Je typ člověka, pro kterého má angličtina výraz "nádherný psychopat". Což nepíšu proto, že bych do něj byl zamilovaný. Chci demonstrovat, že je velmi snadné zjistit, jak těžký soupeř pro rozhovor bude. Ostatně, kolega Holec, který s ním před několika lety zkoušel dělat rozhovor pro Reflex, by to mohl potvrdit- užil si tehdy své a z dnešního pohledu se dá říct, že tehdy při snaze něco ze Shenara dostat zoufale pohořel.

 

Z tohoto pohledu vyzněla naprosto naivně Moravcova snaha Shenara nějakým způsobem přitlačit ke zdi pro jeho roli v "nádherném byznysu" se solární energií. Moravec během celého rozhovoru používá pouze argumenty, které proti Shenarovi zaznívají už roky- že na solární energii zbohatl a že má přes advokátní kancelář dříve nazývanou Šachta&partnerskontakty na pražského kmotra Ivo Rittiga. Shenar na to poměrně logicky odpovídá "no a?". Moravec vytáhne na Shenara jakýsi graf, který neumí divákům srozumitelně vysvětlit, ale který má demonstrovat Shenarovy zlé úmysly při přelévání kapitálu mezi jednotlivými firmami. Shenar (a teď už i divák) říkají celkem logicky "no a?". Shenar proto, že může, a divák proto, že už se ztratil a spleti šipek údajně vedoucích na Kypr nemá šanci porozumět. Vrchol Moravcova ponížení pak přichází v okamžiku, kdy mu Shenar na poměrně vágně formulovanou zprávu BIS o tom, že solární byznys v Čechách je minimálně problematický odpoví "no a?"- respektive, že se správou nesouhlasí.  Moravec se nezmůže na smysluplnou odpověď.

 

Ke konci rozhovoru pak Moravec už objektivně ztrácí nervy- pronáší na Shenarovu adresu velmi silná tvrzení, které nepodkládá dostatečně argumenty (Shenar není v souvislosti se solární energií obviněn ani vyšetřován), zcela vypadne z role novináře a stává se jakýmsi soudcem z lidu. Nepomůže to - rozhovor pro něj končí ponižujícím fiaskem.

 

Aby bylo jasno- po celém pořadu se v celém problému orientuji stejně tak, jako před ním. Kdybych tedy chtěl jako laik o tomto tématu po těchto Otázkách mluvit, nemám jak. Nic jsem se nedozvěděl. Martin Shenar v klidu několikrát zopakoval to, co v pořadu chtěl zjevně říct- tedy že stavěl solární elektrárny pro ČEZ vlastně levně. Nemám tušení, zda je to pravda. Nemám tušení, zda je Martin Shenar opravdu zloduch a pokud ano, pak proč.

 

Nemám žádnou touhu se Václavu Moravcovi posmívat, že se mu nepovedl jeden rozhovor, protože každému, kdo dělá v médiích, občas něco nevyjde tak, jak by potřeboval nebo chtěl. Nikdo z nás nemá radost, když děláme rozhovor a zpovídaný s námi "zamete". A stalo se to každému z nás. Za pozoruhodné považuji ale především to, že Moravec zjevně nebyl připraven - taková příležitost se dost možná už nebude opakovat. Kdysi dobrý moderátor odešel poražen rozdílem třídy někým, o kom musel vědět, jak nebezpečný soupeř může být - nebo to alespoň vědět měl. Což podle mého názoru ukazuje na hlubší krizi, kterou prochází on i jeho pořad.

 

Na závěr jeden osobní postřeh - pokud si celý segment pořadu dobře prohlédnete, neujde vám, že zjevnou argumentační nepřipravenost nahradil Moravec a jeho tým značnou bombastičností- titulky slibují odhalení "temných zákoutí solárního byznysu" (které se nekoná), Moravec pak často používá výrazy jako "solární baroni" (které neumí na přímou Shenarovu otázku dostatečně vysvětlit) a podobně. Emocionalita na úkor faktů se to jmenuje. Znám to, protože je to znak něčeho, z čeho jsme v Reflexu obviňováni poměrně pravidelně. To něco se jmenuje bulvárnost.


Sledujte Luďka Staňka na Twitteru