ODS

ODS Zdroj: Profimedia.cz

PETR HOLEC: Chcete vědět, proč je ODS mrtvá? Přečtěte si Jedničku!

Chcete vědět, proč je ODS mrtvá? Přečtěte si Jedničku! Objevil jsem v obchodě v centru Prahy divný časopis. Na obálce se téměř hustě tvářil Ondřej Soukup, jenž si z rukávu nenápadně povystrčil velké hodinky.

 

Celá paráda byla zdarma a jako vydavatel uvedeno Oblastní sdružení ODS Praha 1, nejen v Praze 1 synonymum pro o něco slavnější oblastní sdružení z jižní Itálie. Je to fantastické čtení!

 

Dokonce tak dobré, že by mělo stát aspoň tolik co knížka, protože rozdávat zdarma kvalitní literaturu je stejný hřích jako rozdávat zdarma dobro. Nakonec i Halina Pawlowská po nás pořád chce peníze, nebo ne? Velká jízda začíná hned na rubu obálky: literáti z ODS se zde v denunciačním článku, který podle nápadných stylistických podobností určitě vykradli z Rudého práva cirka 1982, rozhořčují nad řáděním mladých zahraničních turistů v centru Prahy, tzv. stag parties nebo pub crawls. Moudře zde promluví i někdejší starosta Prahy 1 za ODS Filip „Rakovina“ Dvořák.

 

Jak jinak, než o sobě: on prý vždy coby starosta dělal pro noční klid maximum, ne jako jeho nástupce z TOP 09. Tím však Dvořák nekončí. Na další straně si ještě střihne glosu O Zvířatech a lidech, kde pro změnu kope do mrtvoly jménem VV, jež ho kdysi držela ve starostovské židli, protože ve svých řadách měla i velké ženy jako třeba Karolínu Peake. Revue nejlacinějších agitek končí na poslední straně článkem „Poznáte bolavá místa Prahy 1?“ V něm ODS brečí nad „pomníčky“ socialismu, opuštěnými a chátrajícími domy v centru. Tak jen pro pořádek, radši jen krátce: Rájem divokých oslav mladých cizinců se centrum Prahy stalo právě za zdejšího, téměř dvacetiletého totálního kralování ODS. Pod jejím dohledem se totiž nejbohatší městská část nejen téměř vylidnila, protože z běžných nájemníků nic moc neukradnete, ale stala i symbolem nejhorší korupce, především ohledně lukrativních nemovitostí.

 

Což mimochodem neztělesňuje nikdo jiný než právě Dvořák, snad nejdrzejší a nejarogantnější typ s tváří profesionálního podvodníka, co se neumí slušně chovat ani v lepší restauraci. Kdysi se kvůli tomu dokonce na čas i stáhl z politiky, údajně kvůli rakovině. Ve skutečnosti kolem něj smrděly luxusní byty nejen v Praze. Vlastní politická toxicita ho nakonec z Prahy 1 vyhnala do periferní buňky ODS, v podstatě milosrdný detox. Načež se vyléčil a nyní se už nějaký čas vrací v plné tvůrčí parádě. Řekněme jako starý dobrý Filip Dvořák. Možná se ptáte, jak se to všechno přihodilo?

 

Velmi jednoduše: když pražskou ODS začal před časem čistit její současný šéf a pražský primátor Bohuslav Svoboda, pochopil on, stejně jako Dvořák, že žádný chlív plný prasat, abych s Dvořákem zůstal u zvířat, nevyčistíte, aniž byste se umazali. Takže když Svoboda začal zoufale nahánět členy ODS na svou stranu, skončil v jeho stádu i Dvořák. Že je to stejné jako léčit kocovinu metanolem, lze vysvětlit jediným slovem: politika. Nejde ale jen o Prahu 1. Někdejší bašta ODS pouze nejlíp ukazuje, co je tak špatně i s celou ODS, jíž brzy ve volbách trumfne nejen TOP 09, ale i nekonečně vymírající KSČM. Strana se pořád nemůže zbavit lidí jako Dvořák, dokola se jí vracejí jako vši. Případně jí mají přízeň voličů vrátit lidi jako nový první místopředseda Martin Kuba, jenž stranu dokázal na jihu Čech očistit nejen o slušně volitelné politiky, ale i více než polovinu hlasů voličů.

 

V drogerii se tomu, tuším, říká repelent. ODS nyní přichází s Agendou 2014, jež má stranu ochránit před smrtí v několikerých volbách v příštím roce. Jak se ale zdá podle posledních informací nejen z ODS, zabývají se nejen její poslanci spíš jinou agendou: kde si najít aspoň trochu práci po volbách v roce 2014. Po četbě Jedničky se jim nikdo nemůže divit. Je to snad první rozumná a upřímná věc, jíž se poslední dobou začali zabývat.