JXD

JXD Zdroj: Stanislav Krupař

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Právo na rakovinu očima čtenářů

Můj článek Právo na rakovinu o hysterickém potírání kuřáků tabáku a potlačování jejich práv vyvolal u řady nekuřáků akutní dýchací potíže, kašel, a u některých i přechodné poruchy vědomí. Řada dotčených nekuřáků vyjádřila svůj nesouhlas i písemně - zde ty nejlepší reakce vždy se stručnou odpovědí.

Vladimír Šimáček

Kuřáctví je určitou formou sebeukájení. Proč má ale být veřejné kouření tolerováno a naopak zdraví prospěšná masturbace kriminalizována?   Každý si může svého „pindíka“ honit, jak ho napadne, ale nikoliv už cizím lidem do jídla nebo do obličeje, jak byl dosud zvyklý...

Vážený pane, plně s Vámi souhlasím, onanujte veřejně, až Vás budou perzekuovat za veřejnou masturbaci, určitě se Vás zastanu!

 

MUDr. Jan Novotný

Vaše svaté právo na choroby srdečně cévního systému a rakovinu plic i močového měchýře(!) nebude ohroženo - budete moci vykouřit i 100 cigaret denně, jenom budete prostorově omezeni. Jsem bývalý kuřák a snad právě proto mi vadí, že musím ve své oblíbené hospůdce vdechovat toxický cigaretový kouř a to, že velmi mnoho mladých lidí, včetně dívek, silně kouří.

Vážený pane! Doporučuji v restauracích vyhledávat nekuřácká oddělení, jsou všude, a zejí prázdnotou. Pokud Vám vadí, že mladé dívky kouří, nezoufejte, jistě naleznete dost stařen nekuřaček!

 

Jaroslav Endršt

Zamyslete se nad tím co udělá kuřák, který nesmí kouřit uvnitř, a co udělá nekuřák, tkerý musí dýchat kouř uvnitř. Odpovím vám. Kuřák si může odskočit ven, nekuřák to buď bude trpět, nebo bude nucen jít jinam. Kdo tedy komu bere právo na prostor?

Vážený pane, zřejmě jste nezaznamenal, že již řadu let má většina restaurací kromě úplných špeluněk nekuřácké oddělení. Choďte tam!

 

Václav Matoušek

Zaujala mě Vaše teze "... na planetě je místa dost, abychom se vedle sebe (kuřáci i nekuřáci) vešli...". Zde je, podle mého názoru vhodnější aplikovat tezi, která říká něco v tom smyslu, že svoboda každého člověka končí tam, kde začíná svým svobodným jednáním omezovat jiné lidi… Jako otec samoživitel jsem po řadě konzultací v manželských poradnách, úřadech sociální péče, advokátních kanceláří i soudních síní pochopil, že každý z rodičů má nezadatelné právo rodinu opustit. O tom, že tím nevratně převrátí naruby život svému partnerovi i svým dětem ovšem také není pochyb.  Stát za nás takovéto situace nikdy nevyřeší. Ale jsem rád, že alespoň např. v otázce rozvodů jisté intervence státního aparátu existují. A tak by se na téma práva na realizaci svobodných rozhodnutí dalo psát a diskutovat celé hodiny.

Vážený pane, tematika diskriminace kuřáků s rozvody opravdu nesouvisí, projektujete své problémy do všech oblastí, i když je to zjevně mimo.

 

Michaela Roštejnská

Než si zapálíte cigaretu nebo cokoliv, co inhalujete, zeptáte se někdy ostatních osob sdílejících s Vámi společný prostor, zda jim to nevadí, zda je kouř neobtěžuje? Jste schopný, pokud někomu kouř vadí, se přizpůsobit a nezapálit si?

Samozřejmě že - stejně jako ostatí kuřáci - v nekuřáckých prostorách nekouřím. Teď jen zajistit, aby v kuřáckých prostorách neotravovali nekuřáci vzduch svou záští, nenávistí a agresivitou ke každému, kdo žije jinak než oni.