fotbal

fotbal Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Fotbal to je hra! Zakažme ho!

Vyšetřování ukázalo, že jediný fotbalový zápas v Evropě, který nebyl od roku 1903 uplacený, bylo utkání výběru 6.A proti 6.B třídě základní školy na náměstí Svobody v Praze 6 - Bubenči, v létě 1974. Jinak je to zaplacený od Finska až po Itálii, Česko nevyjímaje, všechno. Pojďme fotbal zrušit!

 

Teď vážně: Výsledky vyšetřováni Europolu ukázaly, že tři sta fotbalových zápasů v nejvyšších evropských fotbalových soutěží bylo podplacených. V České republice v podstatě to samé - byť v menším, ty prokleté malé české rozměry - prasklo už před léty v aféře Ivánka a kapříků. Loňský rok se sparťanskou taškou plnou důkazů o korupci stav českého fotbalu opět vykypěl na veřejnost do té míry hnusu, že jsem to zaznamenal i já, který nikdy nebyl na stadionu. Prostě - fotbal je celoevropsky jeden velký podplacený podvod.

 

Zatýkalo se i ve Finsku, nejpoctivější zemi na světě. To ukazuje, že demoralizace, kterou fotbal způsobuje, je všeobjímající, nesmírně intenzivní a nezadržitelná. Proto člověka snadno napadne myšlenka, že by se to celé mělo utnout. Fotbal na veřejnosti by měl být zakázán, notorickým fotbalistům by se samozřejmě umožnilo založení privátních klubů, kde by si mohli bez diváků  začutat, a kam by byl zákaz vstupu mladistvých a nezletilých, divácké  sledování fotbalu by se mělo trestat pokutou, a sázení na fotbal pak vězením. Organizování sázek či zápasů pro diváky by mělo být postihováno samozřejmě.

 

Fotbal by se tak vrátil mezi jeho provozovatele - skutečné milovníky, odstřihl by se od kšeftařů, a celý ten nechutný byznys, který kolem téhle jinak nevinné hry existuje, by vymřel na úbytě. Věřím, že mnohé ze čtenářů tato myšlenka zaskočí.  Ale skandál odhalený Europolem je tak alarmující, že bychom o zákazu fotbalového byznysu měli začít vážně diskutovat.