Cenzura

Cenzura Zdroj: Marek Douša

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Cenzuru komentáře ze stránek Českého rozhlasu má na svědomí impotent

První případ zjevné cenzury po revoluci nastartovalo udání publicisty Štěpána Kotrby. Komentář Adama Drdy na webu Českého rozhlasu je podle něj „propagandistický“.  On ale komentář jiný než zaujatý, propagandistický, být nemůže!

 

„Anebo staň se písařem! Měj pero za suspenzor! Nic neumíš? Buď bachařem! Jsi impotent? Buď cenzor! Anebo fízl...“ zpíval kdysi Karel Kryl. Jak je ale možné, že k cenzuře vyzývá novinář? Nápovědu hledejme v politické příslušnosti Štěpána Kotrby, ta totiž podle serveru Českého rozhlasu vypadá takto: 1986 - 1992 KSČ, KSČM, 1995 - ČSSD. Jinak řečeno - nový cenzor Kotrba je normalizační komouš překabátěný za socana. Proto by dnes bylo vhodnější rýmovat „cenzor… fízl… anebo komouš“.

 

Komouše Kotrbu pohoršilo, že příspěvek Adama Drdy (momentálně dostupný i na webu Reflexu) není objektivní. Plné znění stížnosti je uvedeno v Kotrbově článku na webu Britských listů, hovoří se tam také o „propagandistickém komentáři“, který není vyvážený. Takže pro soudruha Kotrbu, protože to na Večerní univerzitě marxismu - leninismu asi neprobírali: Komentář nemůže být vyvážený. Komentář vždy vyjadřuje  stanovisko, neobjektivní osobní postoj autora. Vyváženosti vysílání se nedosahuje tím, že by se nevysílaly a nezveřejňovaly komentáře s názorem, ale že vedle sebe vyjdou jeden komentář s jedním názorem a druhý s názorem přesně opačným.

 

To samozřejmě soudruh Kotrba vědět nemusí, stačí, když má dobré povědomí o nutnosti třídního boje. Byl komentářem Adama Drdy tak pohoršen, že udal jeho i Český rozhlas vůbec Radě českého rozhlasu. Vcelku konzistentní osobnost - komunisté měli udávání třídních nepřátel jako stranický úkol, a jeho čin tedy dobře zapadá do morálního profilu člověka, který byl v letech 86 - 92 členem komunistické strany. Pak se ale stalo něco neuvěřitelného: Rada Kotrbově stížnosti vyhověla, rozhlas Drdův komentář stáhnul, a potrestal autora, editora vysílání i šéfredaktora stanice.

 

Stačí, aby byl zvolen Miloš Zeman prezidentem, a jeho koncentrované papalášské charisma nastartuje Radu k cenzuře jemu nelichotivého komentáře. Až tedy Zeman do prezidentského křesla skutečně usedne, čekáme v redakci Reflexu okamžitý a nekompromisní zásah Útvaru rychlého nasazení. Prezidenta Zemana nikdo hanět nebude!!!