Vůdce Jiří X. Doležal

Vůdce Jiří X. Doležal Zdroj: Jan Ignác Říha

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Vyčítáme si nácky v rodině: Česko se nezbaví dědičné viny

První vlašťovku vypustil Václav Klaus mladší svými rozvahami o tom, že Karel Schwarzenberg měl problematického tchána. Dá se to u něj pochopit, pohnutí mysli z doprezidentování tatínka je mocná síla. Koncept dědičné viny však temně dýchá i z novinových článků.

Nikdo nemůže za své předky. Přesto server idnes.cz publikoval článek s názvem "Goebbelsovi dědicové jsou miliardáři, vlastní polovinu automobilky BMW". Text vcelku pravdivě tvrdí, že Susanne a Stefan Quandtovi, vlastníci poloviny koncernu BMW, jsou dědici Josefa Goebbelse. Manželka říšského ministra propagandy měla otce současných dědiců, Haralda Quandta, se svým prvním manželem, a Goebbels Haralda vychovával jako nevlastního syna. Po válce zdědil Harald po svém otci (který zásoboval německou armádu, ale s Goebbelsem neměl nic společného) velký majetek.

 

  Nyní přinesl Jeruzalem Post zprávu, která je v Izraeli celkem pochopitelně velmi citlivá: dědicové Goebbelse zdědili velké peníze. Musím dodat: No a co? Harald Quandt nebyl po válce souzen, přestože denacifikace v Německu proběhla celkem důsledně (na rozdíl od debolševizace u nás) a nácky tam soudili a popravovali. Haraldovu otci nikdo nezabavil majetek, Harald jej zdědil, po jeho smrti jeho žena, a po její smrti jeho děti. Nevlastní vnoučata Josefa Goebbelse. Ty peníze, majetek, ale nejsou po Goebbelsovi.

 

  Já chápu, že v Izraeli jde o hodně bolestné téma. Ale bez emocí bychom si měli uvědomit, že soudit někoho za činy jeho předků - v tomto případě navíc nevlastních - není v pořádku. Každý nese své viny, viny předků odešly do země s jejich kostmi. Na tom, že potomci Josefa Goebbelse vlastní půlku koncernu BMW, prostě není nic špatného a nikdo by jim to neměl ani vyčítat, ani předhazovat.

 

  V naší malé Evropě je málokdo bez viny. Když začneme mladým Němcům předhazovat kolik zde jejich předkové zabili Židů, děláme to samé, jako když Židům někdo vyčítá, že jejich předkové ukřižovali Krista.