Ladislav Jakl

Ladislav Jakl Zdroj: MICHAL SVÁČEK/MF DNES/Profimedia.cz

LUDĚK STANĚK: Jakl trapnej byl a fóry krad, myslel si, že je to známka punku

Ladislav Jakl nikdy nebyl tím nejbystřejším ze skupiny lidí kolem Václava Klause. Ale i když to víte, pořád vás ten člověk dokáže překvapit.

 

Ano, Ladislav Jakl rozhodně není někdo, koho byste si pamatovali kvůli jeho intelektuálním výkonům. A nijak to nesouvisí s tím, zda máte, nebo nemáte rádi Václava Klause.

 

Petr Hájek, další z mužů v těsném Klausově okolí, vždy provokoval stejně rád jako Jakl - a rozhodně si pamatujete pár jeho greatest hits typu "nepocházím z opice", "Václav Havel byl marxista" a podobně.

 

Nemusíte s nimi souhlasit, možná se vám z jeho výroků může dělat zle, ale provokují vás k přemýšlení. Je to zajímavá intelektuální potrava. Že ji nekdo není schopen natrávit je jiná věc. Zkuste si ale pamatovat jediný citát nebo myšlenku Ladislava Jakla, vyjma "mám rád pivo a rozumím mu".

 

Ladislav Jakl je prostě primitiv - což rozhodně nemyslím jako nadávku, ale striktně jako opak sofistikovanosti. Jeho schopnosti diskuse byly vždy omezené, nerozvinuté, stejně jako myšlenky, se kterými přicházel do veřejného prostoru. (Ta poslední byla něco jako že cyklisté smrdí - takže asi tak).

 

Upřímně, většina z nás by se nikdy nezabývala jedinou věcí, která vyjde z jeho úst nebo klávesnice, kdyby nezastával post, který zastává. (Čímž netvrdím, že by nenašel pár fanoušků, o kterých možná ještě uslyšíme v diskusi pod článkem, ale skutečně to nebude žádný šik, hnaný jeho briskní myšlenkou).

 

Naposled přispěl Ladislav Jakl do české veřejné diskuze parodií skladby Známka Punku od Visacího Zámku. Což byla krádež a ještě dost blbá.  Vtip o tom, že Karel Schwarzenberg "hymnu zpíval, slova neuměl, myslel si, že je to známka punku", spolu se slavným pseudopunkovým volebním vizuálem KS koloval internetem minimálně od pondělního rána, přičemž já osobně jsem ho poprvé viděl v pondělí diky facebookové skupině "wesuck".

 

Byl to dobrý vtip, kterému se smáli jak voliči KS, tak jeho odpůrci. Vycházelo to z kontextu situace, z vizuality kampaně KS. Prostě dobrý vtip. A teď přichází ta situace, kterou dobře znáte. Sedíte v hospodě se skupinou lidí a dobře se nad něčím bavíte. Načež přijde uřvaný připitý blbec, kterého nikdo nezná, a pokouší se zapadnout do prostředí pomocí špatných vtipů - lidé si postupně odsedají, až zůstane u stolu sám.

 

Stejná věc se stala Jaklovi. Zatímco u původní verze všichni chápali, že jde o vtip, Jakl z celé věci dokázal rozklíčovat jen to, že jde o útok na Schwarzenberga a že je to na základě písničky Visacího zámku. A rozhodl se celou věc efektivně a krajně buransky znevtipnit. Z jednoho vtipu udělal celou písničku, neodpustil si staré dobré historky o KS a nacistech a (tady je jasné potvrzení toho, že je skutečně primitiv), využil nápad, který našel na internetu, nic nepřidal a pak to celé podepsal a umístil na svůj blog.

 

Pravděpodobně velmi spokojen s tím, jak hezky zaprovokoval. Ano, zaprovokoval asi stejným způsobem jako provokuje mentálně zaostalý člověk, když se rozhodne vykálet uprostřed náměstí. Ladislav Jakl dokázal několik věcí:

 

1.) že nemá smysl pro humor, protože nepozná vtip

2.) že nechápe, co by si tak mohl veřejný zaměstnanec dovolit

3.) že krade cizí vtipy, které navíc ničí a vydává je za svoje (i když ho srábkovsky podepsal slovy "neznámý pankáč")

4.) že má v práci zbytečně moc volného času

 

Což ostatně netvrdím jen já, ale i autor původní skladby, Jan Haubert alias VZ1, který Jaklovo dílko komentoval slovy: "Jestli je autorem té zhovadilosti opravdu Ladislav Jakl, tak si přilepil na čelo známku debila.

 

Už jsem slyšel hodně pozměněných verzí hitu Známka punku, ale Jaklova verze je zdaleka nejubožejší. Jak obsahem, tak veršotepectvím. Jakl se vyjádřil, že na koncertech asi tento kus uvádět nebude. Nedivím se. Jednak by tuto punkovou píseň ani nebyl schopen zahrát, jednak by tím nejspíš koncert neslavně skončil."

 

Nezbývá než gratulovat.