Fotografie z volebního štábu Miloše Zemana

Fotografie z volebního štábu Miloše Zemana Zdroj: Stanislav Krupař

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Miloš Zeman je i mým prezidentem!

Sakra, co se to děje s rozumnými lidmi, kteří volili v prezidentských volbách stejně jako já knížete? Zbláznili se snad všichni? Na Facebooku vzniká vlna protestů proti Miloši Zemanovi, které musím odsoudit i přesto, že se mi z jeho prezidentování zvedá žaludek.



V momentě, když po hodině sčítání hlasů bylo jasné, že na poštovních známkách bude pět let Bimbo z Vysočiny, jsem si dal na Facebook vtipný obrázek. Je to koláž. Nahoře je napsáno „Zpráva o zvolení ing. Miloše Zemana prezidentem se šíří republikou“, a pod nápisem asi padesát malých fotografií žen, mužů, dětí, a dokonce i několika zvířat. A všichni zvracejí...

 

Chápu výhru Miloše Zemana jako mezinárodní ostudu, historickou prohru naší země a celoevropský trapas. Je to první český prezident, za kterého se opravdu stydím. Ve srovnání s jinak zcela nepřijatelným Klausem je Zeman opravdový hulvát, buran a čtenář Freeglobe. Přesto je i mým prezidentem!

 

Zeman vyhrál v demokratické volbě a my všichni, kteří jsme volili kvůli strachu o demokracii knížete, máme dvě možnosti. V prvním případě náš cíl - demokracii - popřeme, v momentě, kdy máme špatně rozdané karty, odhodíme demokratické zásady, začneme organizovat nejrůznější petice za odvolání Zemana, kampaně „Není mým prezidentem“ a podobné blbosti a postavíme se proti demokracii. Na Facebooku jsem již zaznamenal šest vzájemně nezávislých aktivit tohoto tipu, a do týdne jich bude třicet. Podobnými výzvami ale zpochybňujeme svobodnou volbu občanů, základní princip demokracie.

 

 

Takže zbývá druhá možnost: Držet hubu. Akceptovat se zaťatými zuby, že máme prezidenta vidláka, stydět se za něj, želet našeho řádově kultivovanějšího neúspěšného kandidáta, ale prostě Zemanovo vítězství uznat. Když to neučiníme, přestaneme být angažovanými občany, pro které je demokracie hodnotou. Stane se z nás - myslím nás, fanoušků Schwarzenberga - iracionální sekta. Něco jako uctívači Aštara Šerana.

 

Jediný dospělý postoj, který nám zbývá, je Zemana na Hradě sice akceptovat, je to i náš prezident, ale o to důsledněji a hlasitě upozorňovat na všechny jednotlivé chyby a buranismy, kterých se dopustí.

 

Takže abych učinil dle svých slov: Můj prezident Miloš Zeman už při svém prvním televizním rozhovoru s Jakubem Železným ve volební sobotu vpodvečer ukázal, že je narcistnější než Václav Klaus. Na počátku a konci svého vystoupení (to jsou z rétorického hlediska klíčové momenty projevu) zcela nevhodně, se zdůrazněnou arogancí, vysvětlil moderátorovi, že je debil.

 

Je mimořádně trapné, když prezident republiky ve svých vystoupeních tráví čas dokazováním, že má větší penis než moderátor.