Newtown

Newtown Zdroj: profimedia.cz

Newtown
Newtown
Střelec Adam Lanza
3
Fotogalerie

Tragédie v Newtownu z pohledu JXD: Zítra se bude střílet všude

Masakr v Newtownu, kdy šílený střelec zavraždil sedmadvacet lidí, navozuje řadu otazníků. Proč se v Americe tyhle věci dějí? Mohu P.T. čtenáře uklidnit - nejedná se o jev americký, ale postmoderní, a Amerika je stejně jako v jiných oblastech o krok dál než zbytek světa.

 

Media řeší dostupnost střelných zbraní v USA a chápou druhý dodatek ústavy - právo držet zbraň - jako základního viníka masakrů šílených střelců. Tato logická úvaha má trochu mouchy. Je pravda, že se v Americe ve školách střílí častěji než jinde - ale podobnými útoky již prošlo zcela demilitarizované Norsko, či Německo, kde je sehnat zbraň opravdový problém.

 

NewtownNewtown|profimedia.cz

 

To ukazuje, že - byť dostupnost zbraní v USA zvyšují efektivitu, počty obětí šílených střelců - rozhodně nejde ani o jev ryze americký, ani o prostý důsledek dostupnosti palných zbraní. Jde o posun v psychice lidí. Postmoderní společnost a technologie 21. století dělají svět mimořádně pohodlným, pro celou řadu lidí je ten svět zcela nečitelný, mimořádně stressující, a mnoho lidí nestačí jeho nárokům. Zvyšuje se proto frustrace z bezmoci, pocit, že jedinec nemá šanci do čehokoliv zasáhnout, a s tím roste agresivita. Nejen v USA, ale všude. A nárůst počtu šílených střelců nebo Unabomberů vidíme v celé naší západní zóně světa. Proto je jen otázkou času, kdy se vyšinutý zabiják objeví i u nás.

 

Střelec Adam LanzaStřelec Adam Lanza|profimedia.cz

 

Lidí s podobně vyšinutým uvažováním je totiž plno i v naší zemi. Dnes ráno mi z neznámého čísla na služební mobil například přišla nepodepsaná SMS: „Nejste novinář. Myslel jsem si o vás, že jste jeden z nejlepších, ale ne. Prosil jsem vás o pomoc, ale udělal jte ze mne blázna. V pondělí vás přesvědčím, že u nás v republice existuje vydírání a napojování na lidi pomocí techniky a možná zneužívání státního aparátu k mučení vydírání lidí, kteří mohou přijít o život v důsledku vydírání naší policie. Vy jste ani nepřemýšlel a udělal jste ze mne blázna, a ani nevíte, co prožívám bez pomoci. Požádám v Praze o pomoc ambasádu USA.“


NewtownNewtown|profimedia.cz


Tento vyšinutec si chce stěžovat na americké ambasádě, ale co ho napadne, až ho z ní vyhodí? Půjde zabíjet? Dříve nebo později prostě někoho vyšinutého i u nás napadne, že se půjde MSTÍT. A začne vraždit. Magorů totiž máme dost i mimo USA. U nás samozřejmě nejsou palné zbraně tak snadno dostupné jako v Americe, takže já osobně v příští české repríze Newtownu očekávám spíš použití výbušnin. Protože jen trochu šikovný chemik si dovede vyrobit účinnou bombu z pytle dusíkatého hnojiva, co se prodává v každém zahradnictví. Ale o tom, že se hrůzný fenomén šílených Unabomberů dříve nebo později dostane i do ČR, opravdu nepochybuji.