Nobelova cena

Nobelova cena Zdroj: Profimedia.cz

Cena míru pro EU: Nejtrapnější Nobelovka historie

Česká republika dnes nepřevzala Nobelovu cenu. Přestože globálně neoteplený kremlofil Klaus a pussyriotista a tibetofob Nečas dělají naší zemi především ostudu, tentokrát je jejich rezervovanost opravdu a místě.



Nejen Nobelova, ale všechny ceny a ocenění jsou udělovány za to, že někdo něco udělal, vykonal, vymyslel, vyvinul či dosáhl. Dokonce i Jásir Arafat dostal Nobelovu cenu míru až za to, že mu zarezl samopal a on přestal střílet Židy. 

 

V letošním roce však Nobelova cena míru ztratila i poslední vazbu na realitu, uměřenost a zdravý rozum a obdržela ji Evropská unie ne za to, že něco dokázala, ale za to, že existuje. Tento smutný trend byl započat už v momentě, kdy stejnou cenu dostal - na samém počátku výkonu svého úřadu, aniž by měl čas cokoliv vykonat - americký prezident Barack Obama za to, že je černej. Už to bylo opravdu trapné a cenu to značně zdevalvovalo. Letošní ocenění však dělá z Nobelovy ceny míru naprostou ptákovinu.

 

To, že je Česká republika ve střední Evropě, a ne třeba v západní Africe, zařídil už praotec Čech. My na tom nemáme zásluhu - a jeho na Nobelovku nikdo nenavrhl. Proto by převzetí Nobelovy ceny za to, že někde bez vlastního přičinění bydlíme, za to, že odněkud pocházíme, bylo jen jednou velkou ostudou. Už Josef Švejk věděl, že každý je odněkud. Takže je bojkot předávání letošní Nobelovy ceny míru našimi reprezentanty zcela oprávněný. Když nějaké ocenění ztratí veškerý obsah, má se odmítat.