Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Svoboda je jen v Praze. Jak dlouho?

NA JEDNU INTERPRETACI výsledků voleb se nespravedlivě zapomíná. Totiž že se národ konečně naučil poslouchat pana prezidenta Václava Klause a tentokrát se opravdu, ale opravdu nenechal strhnout vlnou laciného antikomunismu. Ačkoli, jak Klaus zmínil už v eseji na toto téma v roce 2003, vždy „velmi striktně odděloval antikomunismus od nekomunismu“.


AMBICIÓZNÍ LEV 21 ještě ambicióznějšího Jiřího Paroubka dostal totálně „na zadek“ nejen v Ústeckém kraji, ale v celé zemi. Kdože patřil k jeho pokořitelům ve srovnatelné váhové kategorii, byť s diametrálně menšími fi nančními prostředky? Například Komunistická strana Československa Miroslava Štěpána, která získala 14 703 hlasy oproti 13 146 pro Paroubka. KSČ ovšem kandidovala pouze ve čtyřech krajích, LEV 21 ve všech. Důstojná „generálka pro volby do sněmovny“, jak Paroubek debakl omlouval.

 

JEDINOU KRAJSKOU PRAVICOVOU baštou v zemi zůstává Praha, kde stále vládne ODS s TOP 09. Ačkoli jsou mezi nimi dlouhodobé spory a už od léta prosakují zprávy o námluvách topkařů s odstavenými socialisty, učiní tomu zřejmě krajské volby přítrž. Byť spolu podle informací Diáře emisaři ČSSD a TOP 09 vyjednávali ještě minulý týden, samotní socialisté připouštějí, že kvůli vznikajícím rudooranžovým koalicím v celé zemi budou mít nakonec v Praze utrum. Občanští demokraté a topkaři by za vzniklé situace museli být blázni, kdyby připustili cokoli jiného. Ne že by řada z nich nebyla. Ale zase vocuď pocuď.

 

TO OVŠEM NEMUSÍ nic vypovídat o pozici šéfa pražské ODS Bohuslava Svobody. Primátor štve z politiků v Praze už tak nějak téměř všechny. Minulý týden přišel o další spojence a spolutvůrce loňského převratu z Prahy 4, ze čtyř senátních obvodů v hlavním městě už ODS jeden ztratila a v dalších dvou po prvním kole nevede. Jakoukoli další ztrátu dají Svobodovi jeho sílící odpůrci z pražské ODS pořádně „sežrat“. Už teď ho pražští spojenci i lidé z okolí Petra Nečase zrazují od kandidatury na místopředsedu strany. Svoboda prý nakonec nejspíš oznámí, že se musí věnovat hlavnímu městu. Otázkou je jak dlouho. V kuloárech už padají jména jeho nástupců. Například zastupitele a bývalého šéfa zahraničních akvizic ČEZ Vladimíra Schmalze. No potěš!