Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: Petr Topič / iDNES / Profimedia.cz

RebeLOVE: Jak snadno se lze při boji „za program ODS“ ocitnout na druhé straně barikády

„TAK JSEM SI VYSLECHL ty naše experty a myslím, že to bude složité,“ komentoval premiér postoj skupiny poslanců ODS, odmítajících zvyšování daní. Rebelové hovořící o zradě programu strany prozatím neuspěli ani při vyjednávání se šéfem poslaneckého klubu ODS. „Návrh reformy je koaliční shodou po dlouhém a tvrdém jednání a nevidím důvod, proč do něj vstupovat. A je otázka, jestli bychom po slevě na dani zase neslyšeli něco jiného,“ podotkl předseda poslanců.

 

Byl konec srpna roku 2007 a koaliční kabinet se pokoušel prosadit tzv. reformní balík. Předsedou vlády byl Mirek Topolánek, šéfem poslanců a autorem druhého citátu Petr Tluchoř, „rebely“ pak Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Vida, jak snadno se lze při boji „za program ODS“ ocitnout na druhé straně barikády.

 

NYNĚJŠÍ PREMIÉR Petr Nečas před pár dny ukázal přesně tu část osobnosti, pro kterou ho jeden z kolegů před časem nazval slovem „půlpytel“. Premiér nejprve zahartusil, že být proti jeho balíčku zvyšujícímu DPH by bylo „na hranici politické a ekonomické debility“. Zatímco před poslanci, senátory i zbytkem veřejnosti na svých slovech zjevně trvá, neb je nij ak neomlouval či nezpochybňoval, z vyšší šarže se mu rozklepala kolena. A tak Nečas potajmu sesmolil omluvný dopis Václavu Klausovi, že to tak prý nemyslel. Nikoli však jako premiér prezidentovi, ale „osobně, soukromě“.

 

A aby dodal na své přizdis..čství razítko, cítí se „lidsky zasažen“, že dopis unikl na veřejnost. Takže je odpor vůči zvyšování DPH na hranici debility, nebo není? Pokud ne, platí to pro všechny, nebo jen pro Klause? Smí se to říkat nahlas, nebo pouze potají? A zaslouží si Nečas přezdívku „Půlpytel“, či nikoli?

 

BÝVALÝ ŠÉF lidovců Jiří Čunek obhajuje křeslo senátora. Vzhledem k tomu, že kromě neustálého vysvětlování vlastní údajné korupční kauzy nemá výraznější téma, vytáhl opět romskou tematiku. Obrázek šachovnice s fi gurkami doplňuje nápis: Na barvě mi nezáleží, ale pravidla platí pro všechny. Na plakátu ale spíš zaráží Čunkovo ostře dvojbarevné vidění světa. Jak zpívá česká blackmetalová legenda Törr ve skladbě Kladivo na čarodějnice: „… černá a bílá, víc nechce znát, jen dvou hranic extrém, jezuitů řád.“

 

KANDIDÁTA do Senátu Stanislava Křečka v dětství šikanovali spolužáci. Jak popsal Blesku, brali mu svačinu a posměšně mu zpívali: „Postavil se u haluze, křeček to byl, prskal tuze.“ I tak vyrůstali někteří sociální demokraté …