Arnold Schwarzenegger, jedna z hvězd filmu Postradatelní 2.

Arnold Schwarzenegger, jedna z hvězd filmu Postradatelní 2. Zdroj: Profimedia.cz

Záběr z filmu Postradatelní 2.
Chuck Norris, další hvězda snímku Postradatelní 2.
Josef Váňa - jak jinak než s koněm.
Josef Váňa před premiérou dokumentu Váňa.
Na premiéru dokumentu Váňa dorazil i Karel Gott.
9
Fotogalerie

Škola volá, ale kina přímo řvou: Arnolde, Váňo, Havanóóó

Děti ho nejspíš rády nemají, ale pro filmové diváky je začátek školního roku spása: s příchodem podzimu (a blížícím se datem oscarové uzávěrky) totiž roste šance, že konečně zase bude na co koukat. A je. Minimálně první zářijový týden.

 

Expendables: Postradatelní 2

Režie: Simon West

Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris ad.

 

Není nad to, když dospěje chlap, a co teprve, když dospěje chlapák! Zatímco dřív byli všichni ti „Slájové“, Chuckové, Bruceové a Arnoldové spíše úzkoprofilovou záležitostí, dnes jsou z nich respektované legendy a po druhých Expendables už je vzali na milost dokonce i neduživí intelektuálové. Co se změnilo? Přestali se brát vážně (Stallone a spol., nikoli ti intelektuálové). Dnes už si tak s klidem mohou dovolit vyprázdnit zásobník a nezasáhnout ani mouchu. Co víc, dokonce o sobě sami prohlašují, že patří do muzea stejně jako vrak, v němž létají. Hláškaři ocení momenty, jako je ten, kdy na Arnieho oblíbené „Já se vrátím!“ odvětí kolega Chuck shovívavě: „Ty už ses navracel dost. To JÁ se vrátím!“ A věta „Rest in pieces“ už vstoupila do dějin. Tohle se povedlo.

 

 

 

Váňa

Režie: Jakub Wagner

(dokument)

 

Malebná česká krajina s majestátním kopcem na obzoru, stáda pasoucích se koní. Idylu rozetne klení. „Ku*va! Tady Váňa! Slyšíte mě?“ Jsme v dokumentu o nejpopulárnějším českém žokejovi a stali jsme se svědky toho, kterak legenda (opět) málem vypustila duši. „Jak že jste říkal to jméno?“ ptá se znuděně hlas dámy ze záchranky, jíž fakt, že šampióna z Pardubické zalehl kůň, nechává evidentně v klidu. Váňův portrét z dílny Jakuba Wagnera má nesporné kouzlo. Neukazuje jen lidového hrdinu a sportovce, jemuž urputnost a houževnatost pomohly vyhrát tituly i zahnat smrtku. Váňa očima Wagnera je chvíli nerudný, chvíli dojemný, chvíli legrační a chvíli sexy (ano, opravdu!). Umí jezdit, vychovávat děti, ale také řvát a tvrdě obchodovat. Má mnoho tváří a ani jedna není nezajímavá. A hlavně — je to člověk, ne bůh. Díky bohu.

 

 

 

7 dní v Havaně

Režie: Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Gasper Noé, Juan Carlos Tabío, Laurent Cantet

Hrají:  Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica, Elia Suleiman...

 

Léto pomalu končí, v kině si ho ovšem můžete prodloužit hned o týden. Povídkový film 7 dní v Havaně nabízí sedm pohledů na Kubu, a jakkoli se vzájemně liší, náladu nám vsugerují všechny stejnou — příjemnou, houpavě rytmickou, zkrátka kubánskou. Takže jen pro pořádek k obsahu: debutující Benicio Del Toro sleduje zážitky amerického teenagera, studenta herectví, jenž si do Havany přijede vyhodit z kopýtka. Pablo Trapero si pohraje s hudebním motivem a postavou režiséra Kusturici. Julio Medem zamilovaně snímá krásnou kubánskou zpěvačku a nechává ji řešit dilema, zda emigrovat, nebo živořit. Elia Suleiman sarkasticky popisuje jedno nekonečné čekání palestinského novináře na audienci u kubánského politika. A Gaspar Noé „léčí“ homosexualitu drastickým očistným rituálem. Týden na Kubě uzavírá boj o vejce a důstojný život (režie Juan Carlos Tabía) a obřad pro Panenku Marii, kvůli němuž se obyvatelé jednoho domu zmobilizují ke stavbě bazénku. Socialisticky děravého, samozřejmě (režie Laurent Cantet).