Chyba

Chyba Zdroj: Archiv

O ekonomické debilitě: Odpovídal Nečas na jinou otázku?

Premiér Petr Nečas dostal od Lidových novin otázku, zda nezváží zastavit zvýšení daně z přidané hodnoty. Předseda vlády odpověděl, že by to bylo na hranici politické a ekonomické debility. Není jisté, jestli byla správná otázka a špatná odpověď, anebo přesně naopak.

 

V době rozhovoru s českým premiérem se totiž už šuškalo o tom, že Evropská centrální banka zavede limity na úroky z vládních dluhopisů. Jakmile se úroky nějakému státu zvýší nad limit, ECB by nákupem těchto dluhopisů úroky vrátila pod danou hranici. Koneckonců to tak dělala se Španělskem či Itálii, ovšem jen ad hoc. Nově by byla hranice, po jejímž překročení by banka jednala víceméně automaticky. Tak to alespoň popsal německý Spiegel.

 

Zapomeňme teď na to, že ECB to popřela s tím, že nic nebylo rozhodnuto. Ostatně v poslední době platí, že co je popíráno, stane se v řádu několika dnů realitou.

 

Jistota levné půjčky

Představte si, že byste se dostali do problémů a museli si půjčit. Ovšem jako klient s ne zrovna dobrými předpoklady budete muset připlatit rizikovou prémii, tedy vyšší úrok, řekněme 40 procent. V tom přispěchá centrální banka s tím, že takový úrok je nepřípustný a nakoupí od vás tolik dlužních úpisů, aby vás „zdůvěryhodnila“ a srazila tržní úrok na přijatelných 7 procent.

 

Řeknete si, že je to paráda, jak se centrální banka pěkně stará. Ale ani tak dluh nestačíte splácet, potřebujete si půjčit znovu. Jenže na trhu dostanete jako nespolehlivý dlužník nabídku úroku ve výši 80 procent. Centrální banka znovu přispěchá a znovu koupí tolik úpisů, že dostanete úrok 7 procent. Zjistíte, že se není čeho bát, žádné limity v zadlužování vám nehrozí.

 

Představte si na stejném místě politickou vládu, kolotoč zadlužování by touto jistotou získal neuvěřitelné rozměry. Pak by přesně pasovala odpověď Petra Nečase z LN: „Ale to by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility. Byl by to signál finančním trhům, že ustupujeme od naší konsolidační strategie kvůli pár desetinkám procenta ekonomického růstu. Ať si to někdo udělá, ale to bude jiná vláda s jiným premiérem. S tímto premiérem nikdy.“

 

Takže odpověď to vlastně byla skvělá. Jen na úplně jinou otázku.