Csanád Szegedi - zde ještě jako politik za stranu Jobbik

Csanád Szegedi - zde ještě jako politik za stranu Jobbik Zdroj: Csanád Szegedi

Co když antisemita zjistí, že je taky Žid? Průšvih

Zakládající člen Maďarské gardy a europoslanec za krajně pravicovou stranu Jobbik Csanád Szegedi (30) obviňoval kdysi Židy, že v Maďarsku za uplynulých dvacet let provozovali „kulturní útlak“. Taky pošpinili odkaz svatoštěpánské koruny. Pak vyšlo najevo, že Szegedi má židovské předky.


Politik zjistil, že babička byla v Osvětimi a jako jediná z rodiny přežila. Pak se vzdal funkcí a stranu opustil. (Euromandát si nechal. Upřímně řečeno, já bych si ho taky nechal, je to prima práce.) Pak šel Szegedi za rabínem Slomóem Kövesem a požádal ho o odpuštění za to, co napovídal. Vedení strany Jobbik nicméně soudí, že strana není rozpolcená a došlo k „očištění“.

 

On je to vždycky problém, když někdo zjistí, že je něco, o čem netušil, že je. Každý má nějaké předky a celkem se s tím nedá nic dělat a nikomu po tom nic není. Reinhard Heydrich měl údajně taky židovského předka, ale věc je historicky sporná. Pokud by byl jeden jeho (navíc mužský) předek Žid, nešlo nejspíš tak jako tak o pokrevní příbuzenství, a i kdyby byl, linie se ohledně židovského původu stejně vede od matky. Ale jako vhodný materiál pro případnou kompromitaci soukmenovce by se to mohlo hodit.

 

Jenomže o to nejde. Zdravý rozum se nemá takovou pitomostí vůbec zabývat. Csanád Szegedi měl podobné nesmysly odmítnout bez ohledu na to, jestli Žid je, nebo není. V Evropě žádné čisté rasy neexistují, kde by se taky za celou dobu vývoje Homo sapiens z doby před více než čtvrt miliónem let vzaly.

 

Taky jsem se o sobě jednou na internetu dočetl, že jsem liberální Žid. Tak dokud někdo nebude chtít genetické testy, nic se neděje. Jen by bylo zábavné prozkoumat všechny ty velkohubé hlasatele všech možných čistot. U kazatelů rasových čistot jejich geny, u morálních hlasatelů jejich program za jeden jediný týden. To bychom se všichni nasmáli, až bychom na sebe všechno věděli. Někdy předem mlčet je skutečné zlato.


Jan Jandourek
Autor je redaktor MF DNES