Pavel Blažek

Pavel Blažek Zdroj: Michal Růžička / MF DNES / Profimedia

Ministr Blažek tančí mezi vejci

Česká politika funguje v současné době jako spolehlivý generátor neřešitelných situací. V současné době se stala kamenem úrazu, o nějž zadrhává její málo funkční soukolí, JUDr. Lenka Bradáčová.

 

Upozornila na sebe jako dozorová státní zástupkyně v případu Rath a spol. Premiér Nečas posléze utrousil, že moc práce odvést nemusela, když se protagonista případu nechal chytit s krabicí naditou tisícovkami. Doufám, že této interpretaci nevěří ani pan Nečas – policie i státní zástupkyně musely vzhledem k dlouhým prstům exhejtmana pracovat tak říkajíc v utajení, aby ho nevyplašily. Byl to úkol hodný hodně šikovného pyrotechnika a odvedly perfektní práci. To je nutné vytknout před závorku.

 

Není tedy divu, že pak nejvyšší státní zástupce navrhl paní Bradáčovou do uvolněné funkce vrchního státního zástupce v Praze a ministr Pospíšil byl připraven ji jmenovat. Těsně před tím, než to stihl, vyletěl ze svého křesla jako puma. Podle premiéra Nečase pro manažerské selhání a nadměrné finanční nároky pro svůj resort. Opět se naskýtá otázka, zda tomu zdůvodnění věří alespoň sám pan premiér. V tuto chvíli u veřejnosti prohrával, pokud jde o věrohodnost, přinejmenším 0:10.

 

Tím ovšem zápas neskončil: Nečas jmenoval do uprázdněné ministerské sesle Pavla Blažka a představitelé TOP 09 jej pohotově zaúkolovali: pokud chce být aspoň trochu důvěryhodný, musí JUDr. Bradáčovou promptně jmenovat do funkce vrchní státní zástupkyně. Tím vznikla standardní situace: ministr jim samozřejmě nemůže dost dobře vyhovět, protože oni nemají co navrhovat, co navrhovat má zato nejvyšší státní zástupce Zeman, který na svém návrhu trvá.

 

Vzniklý konflikt se jeví být konfliktem u nás od vzniku ČR zcela obvyklým, totiž konfliktem mezi Pravdou a Láskou na jedné a Neviditelnou Rukou Trhu na druhé straně. Tato legrační a nesmyslná studená občanská válka u nás nepochybně bude řádit ještě v roce 2100. Plyne z toho, že vládní koalici dominují dvě strany, které zuřivě zápolí o bobříka pravicovosti a konzervativnosti a taky o tentýž lektorát. Jde o rozpor, jak se říkalo za totáče, antagonistický, to, že tvoří jednu vládní koalici, mu jen dodává trochu humorný charakter.

 

Jakmile se v zákrutech české politiky spor tohoto typu vytvoří, je to v podstatě patová situace. Chápu, že nový ministr nemůže na ultimativní návrhy ze strany TOP 09 jen tak přistoupit, aniž by si pak připadal jako šašek. Pokud tak neučiní, posílí podezření, že se ODS bojí nekompromisní osoby v čele vrchního státního zastupitelství, do jehož zájmové oblasti patří centrální státní instituce. Situace si žádá, aby dr. Bradáčovou ani nejmenoval, ani neodmítl a hledal třetí cestu, což je nemožné.

 

Pan Blažek se o to pokusil: navrhl, aby byl vrchní státní zástupce jmenován ve výběrovém řízení, což má tu výhodu, že se tak formálně nedává za pravdu ani jedné, ani druhé straně sporu, ale bohužel je tu daleko větší nevýhoda — návrh je úplný nesmysl. Zároveň, jak informuje dnešní Respekt, ministr (údajně) naznačil, že jsou tu jakési mocenské tlaky. To díky nechtěné spolupráci ODS a TOP 09 už dnes každý ví. Pan Blažek bohužel informaci nijak neupřesnil.

 

Přetahování mezi Pravdou a Láskou a Neviditelnou Rukou Trhu o tytéž voliče tedy pokračuje. Jeho jediným možným důsledkem je, že se oběma uskupením společně podaří všechny ty voliče dokonale otrávit.

 

Další texty autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.